Philip Glass zongorajátéka nyitja a Budapesti Tavaszi Fesztivált

A világhírű komponista, Philip Glass zongorajátéka nyitja az idei BTF-et, majd a BBC Filharmonikusok lépnek fel Martin Gruber szólistával, illetve Eötvös Péter legújabb hegedűversenye, a DoReMi is hallható majd a fesztiválon.

Az amerikai kortárs minimál- és színházi zene nagyja, Philip Glass szólózongorás fellépésével, majd a szerző A szépség és a szörnyeteg című filmkoncertjével indulnak március 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál újzenei koncertjei.

Philip Glass
Philip Glass

A szépség és a szörnyeteg különlegessége, hogy Philip Glass a filmhez nem egyszerűen kísérőzenét írt, hanem zene és mozgókép viszonyát újraértelmező filmkoncertet. A komponista „valódi” filmzenék szerzőjeként is dolgozott már olyan rendezők alkotásaiban, mint például Martin Scorsese, Errol Morris, Peter Weir és Stephen Daldry. Robert Wilson színházi rendezőnek is fontos alkotótársa volt például az Einstein on the Beach című világhírű színdarabban.

Philip Glassról

1937-ben Baltimore-ban litván zsidó bevándorlók unokájaként született Philip Glass édesapja rádiójavító-, és lemezboltjában ismerkedett meg a zenével, miután a kevésbé fogyó lemezeket apja hazavitte. Testvéreivel együtt így találkozott először Beethoven kvartettjeivel, Schubert szonátáival és Sosztakovics szimfóniáival, valamint Bartók műveivel. Zenei tanulmányait 6 évesen kezdte, 8 éves korában már furulyázott.

Az egyetem elvégzése után a híres Julliard zeneiskolában képezte zenei tudását. A zeneszerzés általános szabályait elvető, mindenképpen kitörni vágyó Glass ezután a független zeneszerzők irányába fordult. Harry Partch, Charles Ives, Moondog, Henry Cowell és Virgil Thomson jelentették neki a követendő példát, majd Európában az ismert indai zeneszerző, Ravi Shankar hatására elkezdett érdeklődni a népzenék irányában.

A tizennégy évig szerzetesként élő Godfrey Reggio mára már kultstátuszt elérő filmje, a Koyaanisqatsi az egyik első filmzenéje volt.

További világhírű fellépők a BTF-en

Március 25-én egy világhírű rádiózenekar, a BBC Filharmonikusok és az osztrák Martin Grubinger közös koncertje hallható. Grubingert nem véletlenül hívják az „ütőhangszerek varázslójának”. A zenekar ifjú szólistája valódi világsztár: fiatal kora ellenére számos zeneszerző dedikált már neki művet. Darabot írt számára Rolf Wallin, Anders Koppel, Avner Dorman és Friedrich Cerha is.

Martin Grubinger
Martin Grubinger

Eötvös Péter versenyműveinek kiváló előadója, a moldáv származású svájci hegedűs, Patricia Kopatchinskaja április 4-én mutatja be a magyar közönség számára először Eötvös legújabb hegedűversenyét, a DoReMit.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp