Oscar gála zsidó szemmel

Bár a színészet kategóriáiban most nem kedvezett a zsűri zsidó származású jelölteknek, azért számos díjat kaptak így is a 86-dik Oscar díjkiosztón.

A legnagyobb sikert a rövid dokumentumfilm kategóriában tudhatott magáénak egy zsidó vonatkozású alkotás. A The “The Lady in Number 6: How Music Saved My Life” című dokumentumfilm a világ legidősebb holokauszt túlélőjét, a nemrég elhúnyt Alice Sommer-Herz-et mutatja be.

A zsidó származású forgatókönyvíró, Spike Jonze szintén díjat kapott a Legeredetibb Forgatókönyv kategóriában A nő című filmért. Az izraeli-amerikai származású producer, Arnon Milchan filmje, a 12 év rabszolgaság megnyerte a fődíjat, és a zsidó-mexikói filmes, Emmanuel Lubezki operatőr nevéhez is fűződő Gravitáció is díjesőben részesült.

Spike Jonze és Scarlett Johanson
Spike Jonze és Scarlett Johanson

A jutalmakon kívül két zsidó származású énekesnő is fellépett a gálán. Bette Midler a „Wind Beneath My Wings” és Idina Menzel a „Let It Go” című számot énekelte a Jégvarázs című animációs filmből. Ez utóbbi dal egyébként a Legeredetibb Dal kategóriában díjat is nyert.

Idina Menzel
Idina Menzel

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp