Hogyan lehet az otthon sütött torta egyszerre szép is és finom is? Milyen torta illik egy rabbihoz? Milyen tortát szeret egyáltalán a rabbi? Egy egyszerű, de nagyon finom tortával és a néhány könnyű, de látványos díszítési technikával jelentkeznek a héten a Kóser de Finom szerzői.
A rabbi a héten ünnepelte a születésnapját. Chájá egy kisebb házibulit is rendezett neki, így összejöttünk néhányan, beszélgetni, iszogatni, és persze eszegetni. A rebbecen csupa egészséges étellel várt minket. Ettünk nagyon finom, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát, egy nagy adag nyers reszelt zöldséget, török joghurtos szósszal. Ez utóbbi mindenkinek különösen jól esett, mert így, tél vége felé, már mind ki vagyunk éhezve valami zöldre. A céklás, zelleres salátának pedig nem csak az íze volt friss, hanem a színe is a tavaszt idézte.
Én egy tortát készítettem, ami egy megbízható, kipróbált recepten alapult. Nagyon szeretek tortát sütni, bár még van hova fejlődni, mert nem mindig sikerül megvalósítani az elképzeléseimet, de … jó elképzelések már vannak. A torta alap készülhet piskótából, tündértortából, habcsókból, vaníliás vagy kakaós változatban, szinte bármiből, ami tölthető vagy van annyira tömör, hogy elbír egy vagy két adag krémet.
Én most egy kakaós piskótát fűszereztem meg, fahéjjal, kardamommal és szegfűborssal, és nem krémmel, hanem nagymama híres baracklekvárjával töltöttem meg. De, hogy senkinek ne legyen csokoládé hiánya, a külső réteg belga csokoládéból készült.
Végezetül szeretettel küldjük ezt a számot a rabbinak és mindenkinek, aki szereti J
A rabbi tortája
(1 születésnapos rabbi + 15 fő számára)
20 dkg liszt
25 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
2 dl tej
szegfűbors, fahéj, kardamom,
(vagy 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)
-
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!