A rabbi tortája

Hogyan lehet az otthon sütött torta egyszerre szép is és finom is? Milyen torta illik egy rabbihoz? Milyen tortát szeret egyáltalán a rabbi?  Egy egyszerű, de nagyon finom tortával és a néhány könnyű, de látványos díszítési technikával jelentkeznek a héten a Kóser de Finom szerzői.

A rabbi a héten ünnepelte a születésnapját. Chájá egy kisebb házibulit is rendezett neki, így összejöttünk néhányan, beszélgetni, iszogatni, és persze eszegetni. A rebbecen csupa egészséges étellel várt minket. Ettünk nagyon finom, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát, egy nagy adag nyers reszelt zöldséget, török joghurtos szósszal. Ez utóbbi mindenkinek különösen jól esett, mert így, tél vége felé, már mind ki vagyunk éhezve valami zöldre. A céklás, zelleres salátának pedig nem csak az íze volt friss, hanem a színe is a tavaszt idézte.

Én egy tortát készítettem, ami egy megbízható, kipróbált recepten alapult. Nagyon szeretek tortát sütni, bár még van hova fejlődni, mert nem mindig sikerül megvalósítani az elképzeléseimet, de … jó elképzelések már vannak. A torta alap készülhet piskótából, tündértortából, habcsókból, vaníliás vagy kakaós változatban, szinte bármiből, ami tölthető vagy van annyira tömör, hogy elbír egy vagy két adag krémet.

Én most egy kakaós piskótát fűszereztem meg, fahéjjal, kardamommal és szegfűborssal, és nem krémmel, hanem nagymama híres baracklekvárjával töltöttem meg. De, hogy senkinek ne legyen csokoládé hiánya, a külső réteg belga csokoládéból készült.

Végezetül szeretettel küldjük ezt a számot a rabbinak és mindenkinek, aki szereti J

A rabbi tortája

(1 születésnapos rabbi + 15 fő számára)

20 dkg liszt

25 dkg cukor

10 dkg vaj

2 tojás

5 dkg kakaópor

1 csomag sütőpor

2 dl tej

szegfűbors, fahéj, kardamom,

(vagy 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)

Fűszeres kakaós piskóta

A lisztet, sütőport, egy csipet sót és a kakaóport összekeverem. Nem kell külön venni a tojás fehérjét és sárgáját, a tojást egy tálba töröm és a cukorral együtt 6-8 percig közepes fokozaton keverem. A szobahőmérsékletű vajat kisebb darabokra vágom és ezt is hozzáadom a cukros tojáshoz. Alapos keverés után, felváltva hozzáadok 2-3 kanál kakaós lisztet és egy kis tejet, amíg el nem fogynak az összetevők.

Kivajazott, kilisztezett sütőformában kb 180 fokon megsütöm. (Bocsánat, ez csak hozzávetőleges becslés, tekintettel arra, hogy a sütőmről lekoptak a jelölések, szóval a klasszikus szakácskönyvközhellyel élve „közepes hőmérsékleten” megsütjük a tortát)

Ezt az alapot sima kakaós változatban gyakran készítem lekvárral töltve, általában 1-2 óránál tovább nem marad a tálon.

De hogyan készült a rabbi tortája?

Miután a torta alap kihűlt, kettévágtam és megtöltöttem egy üveg nagymama-féle házi baracklekvárral (hát, igen a titkos összetevő). Végül belga csoki pasztillát olvasztottam össze egy kis vajjal, és bevontam vele egy hablapát segítségével a tortát.

A díszítéshez megpirítottam száraz serpenyőben 2-3 marék mogyorót, majd durvára törtem, ez képezte a díszítés egyik felét.

A cukor „lángokhoz” egy alufólia darabot vékonyan megkentem olajjal, majd az olvasztott, már barnuló cukrot ráöntöttem és megpróbáltam szétteríteni. Miután kihűlt széttörtem és a torta tetejére rendeztem.

Bis 120 rabbi!

kdf hechser

kdf hechser

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp