A levéltárakban nem csak poros papírok vannak…

„Iratmelléklet”, mondjuk egy gyilkossági ügy peranyaga mellett, akár egy véres kés is lehetne – de szerencsére a zsidó levéltár ennél szelídebb hely.

Dr. Rubinstein László ügyvéd egész életét a Király utca 52-es számú ház egyik lakásában élte le. A Magyar Zsidó Levéltárra hagyott gazdag levelezésgyűjteménye alapján rekonstruálhatjuk az életét: jómódú borkereskedő gyermekeként született, majd az 1920–as években járt egyetemre, akkor, amikor a numerus clausus törvény rendelkezései szerint az egyetemeket zsidók csak korlátozott számban látogathatták. Az első világháborút követően sokféle szervezet munkájában részt vett: tagja volt a Zsidó Magyar Főiskolai Hallgatók Országos Szervezetének, a Makkabeának, a Magyarországi Cionista Szervezetnek és a Szocialista Diákok Egyesületének is. A második világháborút munkaszolgálatosként élte át, majd ügyvédként folytatta az életét. Az ortodox hitközségre, a Desewffy utcai zsinagógába járt az ünnepekre, pészah előtt rendszeresen nagytakarítást végeztetett egy takarító vállalattal (ennek számlái már szintén a levéltárban), és rendszeresen támogatta a hitközséget. A nyolcvanas években bekövetkezett halála után levelei és iratai mellett lakása névtáblája is a levéltár gyűjteményébe került. A névtábla és leveleiből néhány az „Itt lakott Rosenthal” című állandó kiállításon tekinthető meg a Goldmark teremben.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp