108 évesen még zongorázott a most elhunyt legidősebb holokauszt-túlélő

Chopint játszik az alábbi felvételen a 110 éves korában nemrég elhunyt Alice Herz-Sommer, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője. A későbbi zongoraművész visszaemlékezése szerint a zene tartotta őket életben a theresienstadti haláltáborban.

http://www.youtube.com/watch?v=RJAKyGXLIqc

Alice Herz-Sommer 1903-ban született Prágában, ongoristaként és a jeruzsálemi konzervatórium zenetanáraként lett elismert, életének utolsó csaknem három étvizedét Londonban töltötte, ahová az után költözött, hogy 1986-ban visszavonult a tanítástól Jeruzsálemben

Életéről filmet is forgattak, az alkotás szerepel a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díj idei jelöltjei között. “Mindannyian azt hittük, hogy sosem fog meghalni” – mondta Frederic Bohbot, a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című film producere.

Zsidó vagyok, de Beethoven az én vallásom. Már nem vagyok a régi, a testem már nem bírja úgy, mint a múltban. Azt hiszem, közeleg a vég, de nem baj, mert csodálatos életem volt. Az élet szép, a szeretet, a természet és a zene is az. Minden, amit megélünk, ajándék, becsben kell tartani és örökül hagyni szeretteinknek” – fogalmazott a filmben Herz-Sommer, aki beszámolók szerint élete utolsó napjáig játszotta Schubert és Beethoven műveit.

Elmondta, hogy mindig nevetett a theresienstadti táborban, ahol két évig volt fogoly, és ő és társai alkalmi koncerteket adtak. Erre visszaemlékezve úgy fogalmazott, hogy a muzsikálás öröme tartotta benne a lelket. “A zene volt a táplálékunk, ez tartott életben minket.”

http://www.youtube.com/watch?v=OnoQ8F_CUfE

Forrás: mti.hu + Kibic

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp