Oppenheimer: az atombomba atyja

Robert Oppenheimer valószínűleg az atombomba atyjaként vonul be a történelembe, de ő volt az egyik legzseniálisabb zsidó fizikus is. Február 18-án halt meg 47 éve.

1904-ben született New Yorkban, fiatal fiúként a tudomány számos területe érdekelte. A középiskolában már leginkább a fizika vonzotta, aztán a Harvard Egyetemen is erre a szakra jelentkezett.

Robert Oppenheimer
Robert Oppenheimer

Három év alatt diplomázott le az egyetemen, aztán a kísérleti fizika felé fordult. A 30-as évekre Oppenheimer figyelme arra összpontosult, hogy egy korábban ismeretlen technikával a természetes urániumot el tudja különíteni az uránium 235-től, és ki akarta fejleszteni azt a módszert, amellyel meg lehet határozni az atombomba elkészítéséhez szükséges uránium kritikus tömegét.

1943-ban őt nevezték ki a Manhattan Projekt vezetőjének. Ez egy olyan tudományos elitcsapat volt, amelynek az volt a célja, hogy a náci Németországot megelőzve fejlesszék ki a bombát.

„Megteremtettük a világ legborzalmasabb fegyverét, amely alapjaiban változtatta meg a világ természetét… egy olyan eszközt, amely maga a gonosz annak a világnak a szemében, amiben felnőttünk” – mondta később.

„Elnök úr, úgy érzem, vér tapad a kezemhez.”

Oppenheimer az Atom Energia Bizottság tanácsadó testületének elnöke lett, és mivel tisztában volt a vegyi fegyverek pusztító hatásával, határozottan ellenezte a hidrogén bomba kifejlesztését.

Oppenheimer 1939-ben elvette Katherine Harrison-t, két gyermekük született. 1967 február 18-án halt meg, 62 évesen.

Einstein és Oppenheimer
Einstein és Oppenheimer

 

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp