100 ellopott tóratekercsre bukkant Köves Slómó rabbi

A háború alatt elrabolt legnagyobb egyben maradt judaika gyűjteményre bukkant Köves Slómó rabbi Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárban, amelyet még a szovjetek vittek magukkal a második világháború után. Az EMIH vezető rabbija a zsidó szervezetek támogatását kéri a tárgyalások lefolytatásában.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó több, mint 100 Magyarországról elrabolt tóratekercsre bukkant a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár kézirat raktárában. A tekercsek – melyek feltételezett hollétéről több nemzetközi hírű kutató is említést tett korábban – 70 éve fekszenek egy orosz könyvtár raktárában.

Baruch Oberlander és Köves Slómo rabbik
Baruch Oberlander és Köves Slómo rabbik

A Holokausztban elrabolt zsidó vagyonból, ez a legnagyobb egyben maradt judaika gyűjtemény, ami több mint száz tóratekercset, és más szakrális tekercseket (Eszter-könyve, Kohelet) foglal magában.

Köves rabbi, aki maga is hivatásos szofer, tóramásoló a tekercsek minden egyes darabját dokumentálta és kezdeményezte az orosz félnél a tekercsek restaurálását, közkinccsé tételét és közös együttműködés révén eredeti rendeltetésükre való visszaállítását. Egy pár nappal ezelőtt, az orosz fél hivatalosan is fogadta a rabbit és a tárgyalások megindultak.

A magyarországi zsidó közösség, a hetven évvel ezelőtti Holokausztban nem csak egy szisztematikus népirtás áldozata lett, hanem javaitól és szellemi vagyonától is megfosztatott. Abszurd módon, alig egy évvel később, ugyanazok a szovjet csapatok, amelyek visszaadták a magyar zsidóságnak az élethez való esélyt, egy évvel később elvették és elszállították a Szovjetunióba a még megmaradt műkincseket, köztük judaikákat és szakrális tárgyakat.

A rendszerváltozás utáni időszakban többször is felmerült az Oroszországba került magyar műkincsek, eredetileg magyar zsidó tulajdonú műkincsek és érintőlegesen a judaikák sorsa is, ám eddig nem született konkrét eredmény ebben a kérdésben.

A most talált tóratekercsek kapcsán február 10-én kezdődött hivatalos tárgyalás az oroszokkal. Ennek kapcsán Köves Slomó rabbi felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumát, melynek minden magyar zsidó hitközség, valamint a World Jewish Restitution Organazation (WJRO) is tagja, hogy vegyenek részt a tárgyalási folyamatokban, valamint a nemzetközi közösség támogatását kéri a tárgyalások sikeres elősegítéséhez.

Forrás: zsido.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp