„Jobbikos? Zsinagógában? Perverz-e vagy?”

Mintegy 150-200 tüntető vonult pénteken este Esztergomban az egykori zsinagóga épülete elé, hogy tiltakozzanak Vona Gábor lakossági fórumának helyszínválasztása ellen.

A Jobbik elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a ma már kulturális intézményként működő volt zsinagógában tartsa meg a kampányrendezvényét, noha Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, a demokratikus ellenzéki pártok, a Mazsihisz és számos civil szervezet arra figyelmeztette: a holokauszt áldozatainak emlékét sérti, ha a szélsőjobboldali párt az egykori imaházban hirdetheti a szélsőséges nézeteit.

A jelentős erőkkel kivonuló rendőrség kordonnal próbálta meg elválasztani egymástól a demonstrálókat és a Jobbik fórumára érkező pártszimpatizánsokat. A tiltakozók már két órával Vona Gábor érkezése előtt elfoglalták a volt zsinagóga parkolóját, és kifeszítették az erre az eseményre készített transzparenseket, amelyeken egyebek mellett az volt olvasható: „Jobbikos? Zsinagógában? Perverz-e vagy?” A tüntetők felolvasták a „Jobbik-mentes zsinagógát!” címet viselő kiáltványukat, amelyben irredenta, rasszista, fajgyűlölő pártnak titulálták a Jobbikot. A tiltakozók szerint a szélsőséges nézeteket valló párt tagjainak nincs joguk ahhoz, hogy egyáltalán beléphessenek egy volt zsinagógába, mert ezzel meggyalázzák az áldozatok emlékét.  A demonstráción az is kiderült, hogy pontosan kiknek az emlékéről van szó: felolvasták az 1944-ben Esztergomból elhurcolt, majd a haláltáborokban elpusztított több mint 500 zsidó áldozatnak a nevét.

Az árpádsávos és Jobbik-zászlókkal érkező hallgatóságot hangos fújolással, „Nácik haza!”, „Nem hagyjuk a zsinagógát!”, „Gyilkosok!” rigmusokkal fogadták. Mivel a rendőrségnek nem sikerült hermetikusan elzárni egymástól a tüntetőket és a lakossági fórumra érkezőket, így este hét óra közül a művelődési ház bejáratánál összekeveredtek a demonstrálók és a Jobbik szimpatizánsai. A mintegy húsz percig tartó heves szócsatát – amit apróbb dulakodás, lökdösődés is kísért – a tüntetők és a fórumra érkezők szétválasztásával sikerült lezárnia a rendőröknek.

Forrás: nol.hu + hvg.hu, fotó: Stiller Ákos

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp