Gigantikus összeget fizetett valaki Andy Warhol ikonikus festményéért

Andy Warhol ikonikus festménye Mao Ce-tungról, a Kínai Kommunista Párt egykori vezetőjéről 7,6 millió fontért (2,8 milliárd forint) kelt el a Sotheby’s aukciósház kortárs műveket kínáló szerdai londoni árverésén.

Ez az ár tizennyolcszor több, mint amennyit ezért a festményért fizettek, amikor legutóbb elárverezték – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az amerikai festőművész egy sorozatot készített Mao Ce-tungról Richard Nixon 1972-es történelmi kínai látogatása nyomán. Warhol megváltoztatta a kínai vezető hivatalos portréját, az elárverezett festményen vörös és sárga színeket használt a kínai kulturális forradalomra utalva. Legutóbb 2000-ben volt aukción a mű, akkor 421 500 fontért kelt el.

A Sotheby’s aukcióján 17,4 millió fontért talált új gazdára Gerhard Richter kortárs német képzőművész 1994-es Wand (Fal) című alkotása. A 82 éves német művész 1994-ben készült alkotását már húsz kiállításon, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeumának Richter-tárlatán is láthatta a közönség, de a művész még soha nem kínálta eladásra az alkotást. A kadmium- és bíborvörös, illetve kék színeket felvonultató olajfestmény jól szemlélteti azt a forradalmi technikát, amelyet az elmúlt évtized során fejlesztett ki a művész.

Az aukció másik újdonsága a három évvel ezelőtt elhunyt Lucian Freud brit festőművész 1961-es alkotása, a Head on a Green Sofa című mű volt, amelyért 2,9 millió fontot fizetett új tulajdonosa. A festményen a néhai Lady Lambton, a 2006-ban elhunyt Lord Lambton brit konzervatív politikus felesége látható, aki meztelennek tűnik a képen, és fejét egy zöld dívány karfáján pihenteti.

Forrás: hvg.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp