Ádári hal

Ádár hónap a halak és a bolondozás időszaka. Bár purim még arrébb van az idei zsidó szökőév miatt, de már lehet tervezni a márciusi jelmezt. Miért ne öltözhetnénk ilyenkor például épp halnak? A jelmeztervezés mellett azonban el is lehet kezdeni mindenféle remek halas vacsit vagy ebédet készíteni a családnak. A következőkben egy szupergyors sült pisztráng receptet olvashattok a Kóser de Finom lányoktól

Ádár a zsidóságban az öröm hónapja. Szokás mondani, hogy “Misenichnász Ádár, márbín böszimchá” (BT Táánit 29a) – amikor ádárba lépünk, megsokszorozódik az boldogságunk. Idén ráadásul szökőév van a naptárunk szerint. Ez azt jelenti, hogy nem egy, hanem egyenesen két hónapig van Ádár. A purimi mulatozás is ezért esik március idusára, pont a farsangi időszak végére. Nálunk is lesz természetesen beöltözős buli, bár a részletek még kidolgozásra várnak. Annyit mindenesetre biztosan ígérhetünk, hogy hámántáska, szép jelmezek és jó hangulat tuti, hogy lesz.

Na de mi köze ennek a halakhoz? Azon kívül, hogy ilyenkor halnak is be lehet öltözni (abszolút nyerő jelmez szerintünk), ádár hónapban a Halak csillagképbe lépünk, ami a tradíciók szerint két, egymással szemben úszó pontyot mutat. Ilyenkor ugyanis minden az ellenkezőjébe fordulhat, ahogyan a halak is szembe mennek egymással. Erről szól az Eszter történet is. Arról nem tudunk, hogy Eszter és Ahasvéros szerették-e a halat, de arról igen, hogy a mi családjaink nagy élvezetüket lelkik egy-egy roston sült fogasban, pisztrángban vagy lazacban. Rivkával ezért el is mentünk egy halfőző tanfolyamra, ahol 5 féleképpen tanultunk meg lazacot készíteni. Egyik izgalmasabb volt, mint a másik. Most még azonban nem ez jön, hanem egy remekbe szabott és szuper gyorsan elkészíthető sült pisztráng.

Zöld fűszerekkel sült pisztráng, izraeli salátával és barna rizzsel

2 éhes főre

Hozzávalók:

2 friss pisztráng

 2 gerezd fokhagyma

 1 paradicsom,

petrezselyem, rozmaring vagy kakukkfű, ami a kezünkbe akad

 só, bors

Salátához:

3 db paradicsom

1 kígyóuborka vagy három kicsi (ez jobb a saliba, bár most sajnos nincsen)

1 paprika

1 fej lilahagyma

friss petrezselyem felaprítva

gránátalma öntet vagy egy fél citrom

kevés oliva olaj, só, bors

1 bögre barna rizs

(én szoktam bele tenni nem olajos, szárított paradicsomot is felaprítva)

A halakat jó alaposan megmossuk, ha kell még rajta tisztítani, megtesszük. Ha nagy pisztrángokhoz van szerencsénk, akkor érdemes őket kicsit beirdalni, hogy biztos átsüljenek, és a vágásokba kis szelet fokhagymákat tenni. A pisztrángok hasát sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint beletesszük a friss fűszernövényeket és a vékony szelet paradicsom karikákat. Tepsibe kerülnek és kb. fél óra alatt ropogósra sülnek.

Közben feltesszük főni a barna rizst. Figyelem: a barna rizs főzési ideje 40 perc! Vagyis érdemes időben odarakni.

A salátához összevágom a hozzávalókat, összekeverem és fűszerezem. Izraelben főként citrommal savanyítják, de én újabban teljesen beleszerettem a gránátalma öntetbe és bátorítok mindenkit a használatára. A Lehelen lehet kapni a töröknél, de láttam a Culinarisban is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp