Együttélés Háza a Sorsok Háza helyett

A józsefvárosi Sorsok Háza helyett a magyar-zsidó együttélést bemutató intézményt hozna létre a Mazsihisz. Újabb szervezetek, a József Attila Irodalmi Kör, a szombathelyi és zalaegerszegi zsinagóga, valamint magánszemélyként Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont korábbi igazgatója is lemondott a Civil Alap támogatásokról.

A Mazsihisz levélben fordult Orbán Viktorhoz, amelyben a Sorsok Háza helyett egy olyan intézmény megvalósítását javasolják, ahol a magyar-zsidó együttélést, a magyar és a zsidó kultúra szimbiózisát, a közösen létrehozott értékeket mutatnák be. “Egy ilyen intézmény és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kettőse nemcsak a világégés tragédiáját, hanem azt is képes lenne bemutatni, milyen értékek jöttek létre a magyar nemzet számára, s milyen értékeket adott egymásnak a magyarság és zsidóság” – fogalmaztak. Jelezték, hogy hasonló regionális intézmény létrehozásán dolgoznak például Gyöngyösön is.

A Mazsihisz kitért arra is, hogy a józsefvárosi projekt elhagyása jelentős megtakarítással járna, amiből a Páva utcai központ technikai felújítása mellett az Együttélés Házára is jutna forrás.

A szervezet szeretne párbeszédet kezdeményezni a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékműről is, mert álláspontjuk szerint a szobor által közvetített üzenet árt Magyarországnak. Szerintük az aggályokat megerősíti a Magyar Tudományos Akadémia egységes állásfoglalása és a német kisebbség véleménye is.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője, Köves Slomó a Sorsok Háza projekt kapcsán elmondta, szervezetük már az Emlékbizottság novemberi ülésén jelezte, hogy abban nem tudnak részt venni, valamint hogy egy újabb holokauszt múzeum helyett egy a magyar zsidó életről szóló központot tartanának megvalósításra alkalmasnak. A Civil Alapból az EMIH nem kívánt részesülni.

Az utóbbi napokban további szervezetek mondtak le a Holokauszt Emlékév kapcsán megítélt Civil Alap támogatásokról. Többek között a József Attila Irodalmi Kör (JAK), a szombathelyi és a zalaegerszegi zsidó hitközség, valamint magánszemélyként Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont korábbi igazgatója.

Forrás: akibic.hu + nol.hu + mti

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp