Egy izraeli tudós szerint a Földön kívül máshol is lehetett élet

Az ősrobbanás utáni időszakban, több milliárd évvel ezelőtt, a Földön kívül máshol is kialakulhatott az élet, mondja az egyik vezető izraeli fizikus, Abraham Loeb.

A Harvard Egyetem Asztronómia tanszékének elnöke egy nemrég megjelent tanulmányában ír azokról a körülményekről, amely szerinte lehetővé tették az élet kialakulását más bolygókon több milliárd évvel ezelőtt.

ősrobbanás
ősrobbanás

Loeb szerint az ősrobbanás során a felforrósodott plazmából származó fény, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, egyszer csak megteremtette az élet kialakulásához szükséges hőmérsékletet.

A mikrohullámú háttérsugárzás mára már lehűlt, hőmérséklete mínusz 454 Celsius fok körül mozog, de Loeb szerint az ősrobbanás után – amely nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt volt – egy rövid ideig, kb 7 millió éven keresztül, melegen tarthatott sziklás felszínű bolygókat, és ez lehetővé tehette az élet kialakulását.

A 100<(1+z)<137-ig tartó vöröseltolódási tartományban a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás 0 és 100 Celsius fok közötti hőmérsékletet eredményezhetett, így a sziklás felületű bolygókon (ha abban az időben voltak ilyenek) víz keletkezhetett és területük lakhatóvá vált attól függetlenül, hogy milyen messze voltak egy-egy csillagtól.

A hőmérsékletnek és a víznek köszönhetően ezek a korai sziklás bolygók „Goldilocks” planéták lehettek, ezt a kifejezést használják a tudósok azokra az égitestekre, amelyek se nem túl hidegek, se nem túl melegek, hanem épp alkalmasak az élet kialakulására.

De még számos kérdés merül fel az elmélettel kapcsolatban, például az, hogy egyáltalán voltak-e sziklás felszínű bolygók abban az időben.

Loeb kollégái mindenesetre lelkesen támogatják ezt a teóriát. „A mi szakmánkban hagyománnyá vált, hogy azokról a bolygókról, amelyeknek szilárd felszíne van, és amelyen a hőmérséklet lehetővé teszi a víz létrejöttét, elfogadjuk, hogy potenciálisan alkalmasak az élet kialakulására, mondja Joshua Winnsaid az MIT asztrofizikusa.

„Számos tanulmány készült már arról, milyen feltételek között jöhet létre az élet, milyen belső szerkezete, atmoszférája, sugárzási tere van az ilyen bolygóknak. Avi Loeb ezeket szedte logikus rendszerbe azzal, hogy azt állította, ha tényleg ez a két fő szempont – mármint a víz és a hőmérséklet, akkor ezeket a feltételeket a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás is megteremthette” – tette hozzá Winnsaid.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp