5 híres idézet Martin Bubertől

Martin Buber leginkább a párbeszéd filozófiájának kidolgozásáról ismert, amely az én és a te közti különbségtételen alapul. Február 8-án született 139 éve, ennek alkalmából idézünk tőle 5 híres gondolatot.

Buber ortodox zsidó családban született Bécsben; Ukrajnában, Lvovban élő nagyapja révén a haszid zsidóság és a rabbinikus irodalom mély ismerője, de egy vallási krízis következtében szakít az ortodox életmóddal és a filozófia felé fordul: Kantot, Kierkegaardot, Nietzschét olvas.

1898-ban csatlakozik a cionista mozgalomhoz, ahol megismerkedik későbbi feleségével, Paula Winklerrel, aki később tért át a zsidó hitre. 1923-ban írja meg a fő művének tekintett Ich und Du-t, amely egzisztencialista filozófiájának egyik legfontosabb kifejtése.

1930-tól a frankfurti egyetem professzora, de ettől zsidó származása miatt 1933-ban eltiltják. 1938-ban emigrál Németországból és Jeruzsálemben telepszik le, ahol a Héber Egyetemen tanít antropológiát és szociológiát. Az Ichud nevű politikai szervezet tagja, amely kettős nemzetiségű, arab-zsidó államot akar Palesztina területén. Egész életében reménykedett a béke sikeres lefektetésében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp