Mazsihisz: nem a Holokauszt 2014 emlékprogramra

A Mazsihisz nem kíván részt venni a Holokauszt Emlékév programsorozatban, mivel a kormány oldaláról nem történt érdemi előrelépés az ezzel kapcsolatos vitában, az elmúlt években negatív irányba fordult emlékezetpolitikai gyakorlat nem változott. Újabb civil szervezetek, a Bét Orim, a Hanoar Hatzioni és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is bejelentette, nem kell nekik a Civil Alap pénze. 

A Mazsihisz közleménye szerint a megismert tervek nem veszik figyelembe a holokauszt borzalmaitól szenvedettek érveit és érzékenységét, ezért 76 igen és 2 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett döntött arról, hogy távol tartja magát a Kormány „Holokauszt 2014″ emlékprogramjától.

Mazsihisz közgyűlés
Mazsihisz közgyűlés

A Mazsihisz kéréssel fordult Magyarország Miniszterelnökéhez, hogy állítsa le a Szabadság térre tervezett Német megszállási emlékmű felállítását, mert annak szimbolikája jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti felelősség elhárításához, a szobor körül kialakult konfliktus pedig károkat okoz hazánk nemzetközi megítélésének.

A szevezet közgyűlése kéri továbbá Magyarország Miniszterelnökét, állítsa le a józsefvárosi projektet (Sorsok Háza), mert történelemfelfogása a mai napig ismeretlen a Mazsihisz szakemberei számára, a projekt vezetője pedig érdemben nem működik együtt a Mazsihisszel.

Közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt a Mazsihisz alkalmatlannak tartja a “Veritas” élére kinevezett Szakály Sándort az Intézet vezetésére, ezért kéri felmentését.

A Mazsihisz hangsúlyozta, akkor tud részt venni a „Holokauszt 2014″ kormányprogram folyamatában és abban az esetben fogja felhasználni a Civil Pályázati alaptól elnyert támogatásokat, ha a Magyar Kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán a szervezet határozatát is figyelembe veszi. 

A Mazsihisz tájékoztatott arról is, hogy a zsidó hitközségek, mint minden évben, 2014-ben is megtartják saját mártír megemlékezéseiket.

Korábban számos szervezet jelentette be, hogy nem kívánja felhasználni, s egyben visszaadja a Civil Pályázati Alaptól elnyert támogatást. A Mazsihisz mai közgyűlése előtt a Bét Orim közösség jelentette be ebbéli szándékát, a közgyűlés után pedig a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, valamint a Hanoar Hatzioni ifjúsági szervezet jelentette be ugyanezt.

Forrás: mazsihisz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp