Hús-e a csirke? – Zöldfűszeres csirke párolt zöldségekkel

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Dob utcai hentesnél mostanában remekbe szabott csirkemell filéket lehet kapni. Még jó múltkor zsákmányoltam belőle vagy másfél kilót, jégre tettem, és most ebből a tartalékból készült egy nagy adag, zöldfűszerekben, fokhagymában pácolt csirkemell steak. Miközben sültek a zöldségek és pácolódott a husi, a Klauzálerrel azon elmélkedtünk, vajon a rabbinikus hagyomány mikortól tekinti halahikus szempontból húsnak a csirkét és miért. Az alábbiakban, még a csirke steak receptje előtt, erről a problémáról csinált a Kóser de finom egy kis összefoglalót.

A régi rabbinikus szövegek tanúsága szerint, a szárnyasok húsa nem mindig számított húsnak. Az egyik legfontosabb, kósersággal kapcsolatos szabályt az alábbi tórai versből vezették le a rabbik.

„Ne főzd meg gödölyét anyja tejében”. (Ex. 23:19, 34:26, Deut. 14:21)

A rabbinikus irodalom nem csupán a főzésre, hanem az együtt evésre is vonatkoztatta a szabály értelmezését. Ebből származik a tejes-húsos ételek teljes különválasztása a zsidó konyhákban. Ugyanakkor változott e szabály értelmezése az évszázadok folyamán.

A Misna (i.sz. I-III. sz.) nem számítja a szárnyas állatokat ebbe a csoportba (Misna Hullin 8:4), hiszen a szárnyasoknak nincsen teje. Vagyis a tejes-húsos elválasztás nem vonatkozott eredetileg ezekre az állatokra.

A misnai korszakból fennmaradt egy másik meghatározó szöveg. A Talmudban (BT Hullin 116a) olvashatjuk R’ Joszi haGalili és R’ Akiva véleményét, utóbbi úgy gondolja, hogy szárnyasokra is vonatkozik a tejjel való együtt evés tiltása, R’ Joszi haGalili szerint pedig nem.

A XII. századi Rámbám (Misné Torá – Hilchot Temurá 2:9) Akiva nézőpontját veszi át, vagyis azt, hogy nem szabad szárnyast tejjel együtt enni. Úgy magyarázza a szabály kiterjesztését, hogy az, lényegében a Tóra rabbinikus értelmezését hivatott megvédeni (osze szijég láTorá). Hiszen, ha valakik engedélyeznék a szárnyas-tejes együtt evését, egyértelmű tórai forrás hiányára hivatkozva, akkor mások, több könnyítő értelmezést is megengedhetnének maguknak.

A XVI. századi Sulchan Aruch (Jore Dea 87:3) Rámbám nyomán, már csupán Akiva nézőpontját említi, és explicit tórai tiltás hiányában, egy nagyon érdekes megfogalmazást használ:

„… együtt evése nem tiltott, csupán rabbinikusan.”

Az áskenázi Rámá kommentárja megemlíti, hogy emiatt szokás mandulatejben enni a szárnyashúst  (ami nem is lehet rossz kulináris élmény).

ונהגו לעשות חלב משקדים ומניחים בה בשר עוף, הואיל ואינו רק מדרבנן.

Rámá szerint továbbá, ha a vörös húsokat mandulatejben esszük, akkor manduladarabokkal kell díszíteni, hogy ne legyen félreérthető, hogy nem igazi tejben készült a hús.

אבל בשר בהמה, יש להניח אצל החלב שקדים, משום מראית העין.

A mai legelterjedtebb nézőpont szerint tehát a csirke is húsnak számít, legalábbis a tejes ételekkel való együttfogyasztás szempontjából. Az alábbi recept még nem a mandulatejben főtt marha, de ami késik, nem múlik.

Zöldfűszerekben és fokhagymában pácolt csirkemell steak, balzsamecetes sült zöldségekkel

fél kg csirkemell filé

friss zöldfűszerek, pl:

1 csokor petrezselyem

1 csokor bazsalikom

3-4 ág oregánó

3 grerzd fokhagyma

1 dl olaj,

só, bors

sült zöldségekhez:

2 padlizsán, 1 cukkini, 1 kápia paprika

25 dkg kicsi paradicsom

1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma

zöldfűszerek, olaj, balzsamecet

só, bors

A csirkemellet megmosom, lehártyázom, levágom róla a zsíros részeket, felszeletelem, és jól beleforgatom a zöldfűszeres, fokhagymás, olajos pácba. A pácos husit egy zárható üvegedényben beteszem a hűtőbe kb. két órára. Ez alatt felvágom a zöldségeket, előmelegítem a sütőt és egy nagy tepsiben beteszem őket sülni. Ha kész, kiszedem a sült zöldségeket egy nagy tálba, sózom, borsozom, meglöttyintem krémes balzsamecettel, összekeverem, lefedem és félreteszem, amíg kisütöm a húst.

A hússütéshez előmelegítek egy nagy serpenyőt, teszek bele egy kevés csirkezsírt vagy olajat. Amikor felhevült, beleteszem a bepácolt csirkemell szeleteket és oldalanként három-három percig sütöm. Ha túl vastagra sikerültek a szeletek, én meg szoktam őket nyomkodni a fakanállal egy kicsit sütés közben, biztos, ami biztos.

A megsült csirkemell steakeket lefedem és kb. 5 percet még lefedve pihentetem tálalás előtt.

A végeredmény egy csodálatosan sült, de nem száraz csirke steak.

Jó étvágyat!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp