A Gólemnek sem kell a Civil Alap pénze, helyette adománygyűjtésbe kezd

A Gólem Színház sem veszi fel a Holokauszt Emlékév kapcsán megítélt támogatást. A színház ezzel kívánja demonstrálni, hogy nem kíván részt venni a hivatalos politika által támogatott történelemhamisításban. A társulat a Szakácskönyv a túlélésért című könyv színház adaptációját azonban meg szeretné valósítani, ezért adománygyűjtésbe kezd.

„Különös nyugtalansággal és mély megbotránkozással szemléljük mindazt, ami az utóbbi időben Magyarországon folyik: a szélsőséges nézetek térnyerése és azok legitimálása, a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, a Nemzeti Alaptanterv átírása és nyilas írók kanonizálása, vagy éppen a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű léte egyre nagyobb aggodalommal tölt el bennünket. Felfoghatatlannak tarjuk, hogy lehet az, hogy egy állami intézmény, a Veritas Történetkutató Intézet vezető pozíciójában még mindig egy olyan személy áll – Szakály Sándor személyében –, aki tömeggyilkosságokat egyszerűen csak idegenrendészeti intézkedésként definiált.” – áll a Gólem Színház közleményében.

A társulat szerint a holokauszt hetvenedik évfordulóját a magyar kormány a történelmi felelősséggel való szembenézés és a méltó megemlékezés helyett a történelem meghamisítására és az áldozatok emlékének bemocskolására használja fel. Ezért a Gólem úgy gondolja, hogy nem helyes, ha abból az összegből valósítanák meg az emlékévre tervezett projektet, amelyet a Miniszterelnökség a „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014″ pályázati kiírásán ítélt meg.

Ezért a Gólem Színház úgy döntött, hogy a magyar kormány Civil Alapjának támogatását nem fogadja el, a megítélt 2 millió forintot visszaadja. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy semmilyen módon nem ítélkeznek egyetlen civil és egyéb szervezet fölött sem, amelyek bármilyen okból az említett támogatást megtartják.

A tervezett előadást, amely a Szakácskönyv a túlélésért című könyv különleges színházi adaptációja lett volna, más forrásból fogják megvalósítani, közleményükkel egyidőben adománygyűjtést szerveznek az alábbi számlaszámon:

MKB: 10300002-20242561-00003285, a megjegyzésbe a “Szakácskönyv” szót kell beírni.

A Szakácskönyv "főhőse" Endreiné Weisz Hedvig családjával
A Szakácskönyv "főhőse" Endreiné Weisz Hedvig családjával

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp