Egyre több zsidó szervezet mond le a Civil Pályázati pénzekről

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség, a Dohány és a Frankel Leó utcai zsinagóga, valamint a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ is visszautasítja a Magyar holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására a Civil Pályázati Alaptól elnyert támogatást.

Nem kíván részt vállalni abban az arcpirító történelemhamisításban, ami a Józsefvárosi emlékhely koncepciójában, Szakály Sándor megfogalmazásában és a tervezett megszállási emlékmű mondanivalójában testesül meg. Az elnyert összeget valóban méltó módon szerettük volna felhasználni, de hisszük, hogy a visszautasítás, ha csekély mértékben  is, kifejezi a kollektív bűnösség fogalmának elutasítását. – áll  Nyíregyházi Zsidó Hitközség a Mazsihiszhez eljuttatott közleményében.  

A  Zsidó Nyári Fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ arról tájékoztatta a Mazsihisz vezetőségét, hogy “a jelenlegi, felháborító helyzetre való tekintettel a civil pályázaton elnyert teljes összeget – 24 millió forintot – visszautasítjuk, és a jelenlegi kormány által szervezett holokauszt-emlékéven nem kívánunk részt venni”.

A zsidó idegenforgalmi központ úgy fogalmazott: “úgy érezzük, hogy felháborodásunk nem kíván magyarázatot, hiszen a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felülemelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell. Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!”

A Frankel Zsinagóga Alapítvány – egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével – sem kívánja felhasználni azt az anyagi támogatást, melyet a magyar kormány Civil Pályázati Alapjától a vészkorszak hetvenedik évfordulójának megemlékezési rendezvényeire nyert.

Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy “a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.”

Hozzátették: megemlékezéseiket megtartják, de ehhez nem kérnek támogatást “egy olyan kormánytól, melynek köpönyegforgató viselkedése megbotránkozást vált ki a magyarországi zsidóság túlnyomó többségéből és a demokratikus nemzetközi közösségből is.”

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a holokauszt emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára, ahol 2500, gettóban elpusztult zsidó hittestvérük nyugszik.

Ez az alapítvány is úgy döntött, hogy “a kialakult helyzetben” a megítélt támogatást visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról nem mondanak le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.

Forrás: mazsihisz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp