Nyílt Fórum: mi legyen a Holokauszt Emlékév pályázati pénzeivel?

Kerekasztal beszélgetésre hívja a Bálint Ház, a Marom Egyesület és a Gólem Színház február 5-én, 18 órakor azokat a civil szervezeteket, amelyek nyertek a Miniszterelnöki Hivatal a Holokauszt Emlékévvel kapcsolatban létrehozott Civil Alap pályázatán. A fórum célja, hogy megvitassák: összeegyeztethető-e az egyre nyilvánvalóbb állami történetszemlélet a szervezetek törekvéseivel, illetve, hogy ilyen körülmények között mit lehet kezdeni a pályázaton elnyert pénzekkel.

A nyertes pályázó szervezetek vezetőinek elküldött levél szerint „a kormányzati képviselők legmagasabb szintjétől az állami támogatású intézmények vezetőségéig sokan osztják azt a nézetet, mely szerint 1944. március 19-étől, azaz a német megszállástól fogva, nincs szerepe, vagy még inkább nincs felelőssége a magyar államnak, a magyar hatóságoknak, a magyar embereknek sok százezer zsidó, roma és más ártatlan ember meggyilkolásáért.

Mára bizonyossá vált, hogy a kormányzatnak nincs szándéka megnyitni a Sorsok Háza projekt kuratóriumát az érintett közösségek tagjai előtt, nincs szándéka Szakály Sándort lemondatni holokauszt relativizáló mondataiért, vagy éppen nincs szándékában vitázni a fent említett német megszállás elhibázott koncepciójú emlékművéről.”

Ezért a kezdeményező szervezetek javasolják egy minél szélesebb társadalmi vita megkezdését, elsősorban azokét, akik foglalkoznak a holokauszt emlékezetével. Ezért első körben meghívják azokat, akik sikerrel pályázták meg a Miniszterelnöki Hivatal a Holokauszt Emlékévvel kapcsolatban létrehozott Civil Alap pályázatát.

Mi a teendő? És mi a felelőssége az olyan szervezeteknek, amelyek éppen e párbeszéd megteremtése okán szeretnék megvalósítani projektjeiket? Összeegyeztethető-e az egyre nyilvánvalóbb állami történetszemlélet szervezeteink törekvéseivel? – vetik fel a Jurányi Inkubátorházban megrendezésre kerülő vita szervezői, ahol ezeket a kérdéseket szeretnék megvitatni, és eldönteni, mit kezdjenek az említett pályázaton elnyert pénzekkel.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp