Nyílt Fórum: mi legyen a Holokauszt Emlékév pályázati pénzeivel?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kerekasztal beszélgetésre hívja a Bálint Ház, a Marom Egyesület és a Gólem Színház február 5-én, 18 órakor azokat a civil szervezeteket, amelyek nyertek a Miniszterelnöki Hivatal a Holokauszt Emlékévvel kapcsolatban létrehozott Civil Alap pályázatán. A fórum célja, hogy megvitassák: összeegyeztethető-e az egyre nyilvánvalóbb állami történetszemlélet a szervezetek törekvéseivel, illetve, hogy ilyen körülmények között mit lehet kezdeni a pályázaton elnyert pénzekkel.

A nyertes pályázó szervezetek vezetőinek elküldött levél szerint „a kormányzati képviselők legmagasabb szintjétől az állami támogatású intézmények vezetőségéig sokan osztják azt a nézetet, mely szerint 1944. március 19-étől, azaz a német megszállástól fogva, nincs szerepe, vagy még inkább nincs felelőssége a magyar államnak, a magyar hatóságoknak, a magyar embereknek sok százezer zsidó, roma és más ártatlan ember meggyilkolásáért.

Mára bizonyossá vált, hogy a kormányzatnak nincs szándéka megnyitni a Sorsok Háza projekt kuratóriumát az érintett közösségek tagjai előtt, nincs szándéka Szakály Sándort lemondatni holokauszt relativizáló mondataiért, vagy éppen nincs szándékában vitázni a fent említett német megszállás elhibázott koncepciójú emlékművéről.”

Ezért a kezdeményező szervezetek javasolják egy minél szélesebb társadalmi vita megkezdését, elsősorban azokét, akik foglalkoznak a holokauszt emlékezetével. Ezért első körben meghívják azokat, akik sikerrel pályázták meg a Miniszterelnöki Hivatal a Holokauszt Emlékévvel kapcsolatban létrehozott Civil Alap pályázatát.

Mi a teendő? És mi a felelőssége az olyan szervezeteknek, amelyek éppen e párbeszéd megteremtése okán szeretnék megvalósítani projektjeiket? Összeegyeztethető-e az egyre nyilvánvalóbb állami történetszemlélet szervezeteink törekvéseivel? – vetik fel a Jurányi Inkubátorházban megrendezésre kerülő vita szervezői, ahol ezeket a kérdéseket szeretnék megvitatni, és eldönteni, mit kezdjenek az említett pályázaton elnyert pénzekkel.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp