Ma 10 éves a Facebook

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt indult a Facebook közösségi oldal egy harvardi kollégiumi szobából. Magyarország kb. 5 éve csatlakozott, azóta itt éljük a fél (vagy az egész?) életünket.

Mark Zuckerberg egyetemi barátaival, Eduardo Savrinnel, Dustin Moskovitz-cal, Chris Hughes-zal és Andrew McCollummal indították el a Facebook oldalát, amelyet eredetileg – ahogy ezt a róla készült film, a The Social Network is bemutatja- belső használatra, a Harvard egyetemistáinak szántak. A Facebook elődje a Facemash nevű program volt, amit Zuckerberg még 2003 őszén fejlesztett ki. A Facemash célja az volt, hogy a Harvard rendszeréből „lelopott” képek alapján lehetett értékelni az egyetemi hallgatókat vonzóságuk szerint. A 2004-ben Facebookká fejleszett program hamar túlnőtte magát, más egyetemisták is regisztráltak rá, mára pedig már bárki használhatja, aki 13 éves elmúlt.

A 2004. február 4.-én startolt Facebook 2012-ben lépett a tőzsdére, jelenleg a világon minden 6. ember használja az oldalt. Mark Zuckerberg a Chronicle of Philantrophy szerint a 2013-as év legbőkezűbb zsidó származású adományozója volt, 992,2 millió dollárt ajánlott fel a Silicon Valley Közösség Alapítványnak.

Magyarország zöme kb. félidőnél kezdett csatlakozni ide (párhuzamosan az Iwiw haldoklásával), azóta pedig megszületett a magyar nyelvű Facebook, itt zajlanak a párkapcsolataink, itt nyomoznak egy csomó bűnügyben, itt szervezzük a bulikat, itt szeretjük vagy bántjuk egymást, és a nyelvbe beépült a „lájkolni” szó.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

A portfolio.hu szerint Kínában közel 90 millió felhasználója van a Facebooknak úgy, hogy közben a cenzúra miatt tiltólistán van az oldal. Napi szinten 4,75 milliárd posztot osztanak meg ismerőseikkel a felhasználók, átlagosan 350 millió képet töltenek fel, és 4,5 milliárd „like” születik egy átlagos napon.

Jelenleg a Facebook-részvények piaci árfolyama 60 dollár felett van, a tőzsdére való belépés után egyébként volt, hogy csak 18 dollárra esett az árfolyam. 

forrás: vs.hu + velvet.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp