Johansson: lemond az Oxfam nagyköveti szerepéről

Johansson szerint a SodaStream nevű izraeli cég – amelynek Johansson az új arca – nem árt gyárával a palesztinoknak, ám az Oxfam ezt nem így látta. Ezért Johansson kénytelen volt visszalépni az Oxfam Alapítvány jószolgálati nagyköveti tevékenységéről, amelyet 8 éve látott el.

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson

Az elmúlt hetekben kritika tárgyává vált Scarlett Johansson színésznő, aki a SodaStream utazó nagykövete lett.

A SodaStream egy izraeli cég, amely szóda és más szénsavas italok előállításához gyárt különböző készülékeket, eszközöket. 25 gyáruk üzemel a világ minden táján, többek között a ciszjordániai Ma’ale Adumim izraeli településen is.

A támadások kapcsán Johansson azt nyilatkozta, soha nem állt szándékában, hogy a SodaStream arcaként bármilyen politikai vagy társadalmi mozgalom, megkülönböztetés, kirekesztés arca legyen.

A cég – tette hozzá – “nemcsak elkötelezett környezetvédő, hanem a békéhez vezető hidat építi Izrael és Palesztina között, támogatja, hogy az egymás mellett élők együtt dolgozzanak, azonos fizetésért, juttatásokért és egyenlő jogokkal. Ez az ami a  Ma’ale Adumim-i gyárban nap mint nap történik.”

Ennek ellenére az Oxfam International nevű jótékonysági szervezet, amelynek szintén Johansson az arca, hangot adott a kritikájának: “úgy véljük, hogy azok a vállalkozások, amelyek a településen folynak, csak a szegénységet és a jogi egyenlőtlenségeket termelik újra a mi támogatásunkat is élvező palesztinok között. Az Oxfam ellenez minden olyan üzletet, amely azokról az izraeli településekről indul ki, amelyek a nemzetközi jog szerint illegálisak.”

A kritikák hatására a színésznő végül lemondott az Oxfam számára 8 éve végzett nagyköveti szerepéről, ám továbbra is hangsúlyozta, hogy ő a gazdasági és társadalmi együttműködést támogatja a demokratikus Izrael és Palesztina között. „Annak ellenére, hogy ez az ügy nem része a SodaStream-nél végzett munkámnak, örülök, hogy felvillant annak a reménye, hogy minél több józan hang kapcsolódjon be abba a dialógusba, amely a két állam közötti békés megoldás létrejöttét eredményezheti a közeljövőben.”

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson

Forrás: haaretz.com + index.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp