Cher titkos zsidó története

Kezdetben teremté az Isten Chert és az Isten látta, hogy Cher jó. Aztán teremté az Isten Madonnát. És Britneyt. És Gagát. És Mileyt. Aztán kimerülve, megfáradva, lehangolva a sok riszálástól, visszament a rajztáblájához és új életet lehelt Cherbe… ismét. Kilenc ok, ami miatt az énekesnő a „Törzs” tiszteletbeli tagja lett.

Megint küszöbén vagyunk Cher újabb visszatérésének – ami nagyjából tízévente megtörténik. Múlt ősszel, 11 év után, “Closer to the Truth” címmel új albummal jelentkezett, idén pedig elindul a “Dressed to Kill” turnéja, mely során nyolc év óta először újra bejárja az Egyesült Államok arénáit.

Cher mindig is az újítás és megújítás mestere volt. Karrierje átível a popzene, a tévé és mozi világán; ő volt a sztárja a híres “Sonny and Cher” duónak, és egyike az elmúlt ötven év legsikeresebb női előadóművészeinek (ő az egyetlen énekes, akinek 1960 óta, tízévente volt egy-egy No. 1 slágere). És mindezeken túl még, Cher az a ritka lény, akinek sztársága felülmúlta művészi és kereskedelmi sikereit (és persze kudarcait os), és ez lett a legnagyobb teljesítménye a popkultúrában.

Miközben Cher etnikailag keverék, ír anyján keresztül angol és német felmenőkkel rendelkezik, az apja pedig örmény (születési neve Cherilyn Saskisian), valószínűleg a legtöbben mégis azt gondolják róla, hogy indián. Cherokee vér is van benne anyai ágról, amelyre erősen rá is játszott a 70-es években a dalaival és az öltözködésével.

Miközben Chernek semmilyen zsidó háttere nincsen, több zsidó kulcsszereplő – barátok, férfiak és munkatársak – is volt az életében. Egzotikus származása, jellegzetes külseje és hangsúlyozott függetlensége miatt, mind az életben, mind a munkájában vonzódott a zsidókhoz és  zsidó ügyekhez.

Cher 1971-ben

Cher 1971-ben

1. Köztudott, hogy a XX. században az örmény és a zsidó nép tragikus történelmet tudhat magáénak, mindketten a népirtás kísérletének áldozatai lettek. Jeruzsálem óvárosában, a zsidó, a keresztény és a muszlim negyed mellett egy örmény negyed is létezik. Az örmények egyébként a keresztényeknél és a muszlimoknál is régebb óta élnek ezen a vidéken.

2. Egyes elképzelések szerint az indiánok a Bering-földhídon át érkeztek az amerikai kontinensre Szibériából. A legutóbbi DNS-bizonyítékok arra utalnak, hogy sokan közülük eredetileg Közel-Keletről és Európából származtak. Számos indián tradíció, szertartás, legenda és hiedelem párhuzamba állítható a judaizmus egyes elemeivel, ezért néhányan azt feltételezik, hogy ez a nép is a leszármazottja Izrael elveszett tíz törzsének.

3. Cher több 70-es évekbeli slágere az örmény és a cherokee hagyományokból merített ihletet, mely a társadalom peremén élőkről szóló “Gypsies, Tramps & Thieves” című számmal, első No. 1 slágerével érte el a csúcsát. A cigányok kulturális és történelmi értelemben már régóta rokonai a zsidóknak, az életük a száműzetésben és a diaszpórában telik, valamint közös ellenségeik a nácik és az európai szélső-jobboldaliak.

Cher
Cher

4. A kezdet kezdetén Cher vokalistaként dolgozott Phil Spector zsidó pop-impesszáriónak (akihez többek között a Ronettes “Be My Baby” és a Righteous Brothers “You’ve Lost That Lovin’ Feelin” című slágereket köthetjük), és nagy sikereket aratott olyan zsidó dalszerzők számaival, mint Bob Dylan, Burt Bacharah, Hal David és Diane Warren, aki legfontosabb slágerszerzője volt közel 30 éven át. Cher Warrennel és Dylannal dolgozott a legtöbbet élete során.

5. Cher számos pasija közül kiemelkedik néhány nagy szerelem – David Geffen zsidó zenei-mogul (még mielőtt kiderült róla, hogy meleg); Chaim Witz, az izraeli származású basszusgitáros és énekes, más néven Gene Simmons a Kiss nevű rockzenekarból; és Robert Camilletti, a 18 évvel fiatalabb barátja, aki bár nem zsidó, mégis mindenki “a bageles fiú”-nak hívta, mivel egy bagel sütödében is dolgozott. Cher Simmonsszal való kapcsolata alatt tapasztalta meg először személyesen az antiszemitizmust. Miközben albérletet kerestek, az ingatlanügynök bizalmasan közölte, hogy bizonyos luxus apartmanokat nem tud megmutatni nekik, mivel a tulajdonosi bizottság biztosan nem ad ki nekik lakást Simmons zsidó származása miatt. Híres még az a Simmons anyjánál Long Island-en eltöltött széder este is, amelyen Cher kénytelen volt az elejétől a végéig állni, mivel friss fenék-felvarrása miatt nem tudott ülni.

Cher
Cher

6. Míg házassága Gregg Allman heroinfüggő rockénekessel rövid életű volt, mégis egy Elijah nevű fiút eredményezett – ahogy a prófétát is nevezik. Elijah csatlakozott a családi bizniszhez és első gitárját “Gene (Simmons) bácsikájától” kapta.

Cher
Cher

7. Cher filmes karrierjének első mentorai a zsidó Mike Nichols (Silkwood) és Peter Bogdanovich (Maszk) voltak. Mindkét rendezőnek olyan díjnyertes szerepeket köszönhet, amelyek nyomán színésznőként is kezdték őt komolyan venni. Az 1990-ben készült “Sellők”-ben Cher Winona Ryder zsidó anyját játszotta; Franco Zeffirellinél pedig főszerepet kapott: a “Tea Mussolinivel” című filmjében egy fiatal amerikai-zsidó özvegy énekesnőt alakított, aki megment egy csapat angol hölgyet az olasz fasisztáktól.

8. Tőle szokatlan módon szerepet vállalt a 2012-es amerikai elnökválasztási kampányban: kihasználta jelentős közösségi-média jelenlétét a Twitteren, hogy megvédje Obamát attól a vádtól, hogy “Izrael-ellenes muzulmán” lenne. Ehud Barakot és Simon Pereszt idézte, akik azt mondták róla, hogy Obama igaz barátja Izraelnek.

9. Egyébként meg teljesen úgy néz ki, mint egy igazi csinos zsidó nő bármelyikünk rokonságából.

Forrás: forward.com

Cher
Cher
cherblog
cherblog

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp