Egyetlen szó hatmilliószor

Se szövevényes története, se jól megformált karakterei, de 1250 oldala ellenére is gyorsan olvasható. Inkább művészet, mint irodalom, és csak egyetlen szót tartalmaz. Azt, hogy zsidó. Méghozzá éppen hatmilliószor legépelve, utalva a holokauszt zsidó áldozatainak számára.

And Every Single Was Someone
And Every Single Was Someone

Phil Chernofsky könyve egyszerre emlékezik, provokál és indít beszélgetéseket. A jeruzsálemi Gefen Publishing kiadó által megjelentetett kötet az And Every Single One Was Someone (És minden egyes ember valaki volt) címet kapta.

Ha távolról nézi az ember, nem különálló szavakat, hanem valamilyen mintát lát, amiről még azt sem tudja megállapítani, hogy fejjel lefelé van-e. De amint közelebbről szemléli, világossá válik, hogy a mintát egyetlen szó alkotja, aki akár ő is lehetne. Mellette a testvére, a nagynénje, egy lapra elfér az egész család. Aztán ahogy egyre tovább nézzük, vallja az alkotó, elkezdünk azon gondolkodni, hogy a hatmillióból kiválasztott, egyetlen szóval jelölt ember vajon ki volt, hol élt, és mi akart lenni, amikor felnőtt.

Chernofsky ötlete nem teljesen egyedi – több mint tíz évvel ezelőtt egy kis, Tennessee állambeli város nyolcadikosai hatmillió gémkapcsot gyűjtöttek össze, és projektjüket egy dokumentumfilmben is megörökítették. A gémkapcsok ugyanúgy az áldozatok anonimitását, és a nácik pusztításának mértékét igyekeztek kifejezni, mint a haláltáborok cipő- és szemüveghalmai.

Phil Chernofsky
Phil Chernofsky

Az Egyesült Államok minden zsidó vezetője elfogadta a könyvet, néhány Holokauszt-kutató azonban más véleményen van. A Yad Vashem Holokauszt emlékhely és múzeum több millió dolláros erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ne csak egyetlen szót, de nevet is adjon az áldozatoknak. Eddig összesen 4,3 millió zsidó áldozatot sikerült azonosítaniuk, a neveket az Auschwitz-Birkenauban tavaly nyáron bemutatott Book of Names (Nevek könyve) című monumentális könyvben tették közzé. A múzeum igazgatója, Avner Shalev szerint a most megjelent kötet, csak egy nagy blöff, majd hozzátette, minden évben hatezer újabb könyvet publikálnak a Holokausztról.

Forrás: konyves.blog.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp