Nyilvánosak lehetnek a vatikáni titkos dokumentumok

Külföldi zsidó szervezetek üdvözlik Ferenc pápa terveit, hogy nyilvánossá tenné a Vatikán holokauszttal kapcsolatos archív anyagait.

A zsidó közösség régóta követeli, hogy hozzáférhetővé váljanak a XII. Pius pápa tevékenységével kapcsolatos dokumentumok. Pius egyik fő bűnének róják fel, hogy nem emelte fel a szavát a náci rezsim ellen. „Évtizedek óta várunk erre a pillanatra” – mondta Menachem Rosensaft, a Zsidó Holokauszt Túlélők és Leszármazottaik Amerikai Társaságának alelnöke.

„Ez a lépés újabb bizonyítéka annak, hogy Ferenc pápa kivételes személyiség, aki nagyfokú érzékenységéről és integráló képességéről tesz nap, mint nap tanúságot.”

Ferenc pápa
Ferenc pápa

A pápa döntése múlt hét vasárnap került nyilvánosságra, amikor az argetin rabbi, Abraham Skorka a londoni Sunday Times-nak adott interjúban beszélt a pápa terveiről.

„A pápa következetesen betartja azokat a dolgokat, amelyeket még bíborosként ígért.” –mondta Rabbi Skorka, és még hozzátette Róma püspökével folytatott találkozó után: „csak kettőnkre tartozik, hogy mit beszéltünk, de igen, azt gondolom, hozzáférhetővé teszi majd a dokumentumokat.”

Ferenc pápa A mennyben és a földön című könyvében korábban ezt írta: „Indokolt lenne a Soával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala. Tegyük tisztába a múltat, és nézzük meg, hogy a Vatikán segíthetett volna-e és ha igen, milyen tekintetben.”

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp