Német tiszt mentette meg a pesti gettót a nyilasoktól

Gerhard Schmidhuber német vezérőrnagy akadályozta meg 1945-ben, a szovjet csapatok bevonulása előtt közvetlenül, hogy a nyilasok elpusztítsák a budapesti gettó 60-70000 fős lakosságát.

Január 16-án volt a 67 évfordulója annak, hogy 1945-ben Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy megakadályozta, hogy egy nyilas különítmény lemészárolja a budapesti gettó 60-70 000 főre tehető lakosságát. A drezdai születésű tábornok 1944 őszén érkezett hazánkba a Német Szárazföldi Haderő 13. páncéloshadosztály parancsnokaként, amikor szeptember 9-től a Romániából Magyarországra visszaszorult hadosztály parancsnokságát átvette. A pesti hídfő védelmének irányítójaként kapcsolatban állt Raoul Wallenberggel is. Amikor a szovjet-román csapatok megközelítették a pesti Duna-partot, a nyilas vezetés a budapesti gettó felszámolásáról döntött. Schmidhuber összehívta a terv német és magyar kitervelőit és megtiltotta nekik a pogrom végrehajtását, a közreműködő német SS-őrmestert pedig letartóztatta.

Hogy biztos legyen rendelkezése végrehajtásában, a gettó őreit elzavarta és helyükre saját katonáit vezényelte, akik nem tartoztak az SS-hez. A gettót 1945. január 17-én érték el a szovjet csapatok. Gerhard Schmidhuber 1945. február 11-én a kitörés közben vesztette életét. A kitörni próbáló német katonák első hullámával indult el 21 és 23 óra között, majd a Retek utcában halálos lövés érte. Holttestét valószínűleg az Ostrom utcai harckocsiárokba hajították.

Gerhard Schmidhuber
Gerhard Schmidhuber

forrás: hadtorteneti.blog.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp