Visszaadná a holokauszt emlékévre nyert pályázati pénzeket a Mazsihisz

Vállalhatatlannak tartja a Mazsihisz az utóbbi napok holokauszttal kapcsolatos megnyilvánulásait, ezért fontolóra veszi a Holokauszt emlékév eseményeitől való távolmaradását és bejelenti, hogy a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés sorozat a zsidó közösség számára vállalható mederbe tér vissza.

A MAZSIHISZ Vezetősége által január 19-i kiadott nyilatkozat szerint „döbbenten és értetlenül áll a kormány által alapított „Veritas” Intézet holokauszt-relativizálása előtt”. A „Veritas” Intézet főigazgatója, Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentendő – „idegenrendészeti” akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást. A Mazsihisz a történelemhamisító nyilatkozat után elvárja, hogy Szakály Sándor az Intézet vezetéséről lemondjon.

A Mazsihisz vezetése felszólítja a politikai közélet szereplőit, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója ne legyen a választási kampányok része és minden érintett hagyjon fel a múlt átírására vonatkozó törekvéseivel. Amennyiben Magyarország Kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi megemlékezés sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat – írják a nyilatkozatban.

A Mazsihisz az épülő Józsefvárosi Holokauszt emlékközpont ideológiájának ismeretlensége miatt, a Terror Házában rendezett Horthy konferencián elhangzottak vállalhatatlansága miatt, a közszolgálati rádió Életmentő történetek műsora történelemhamisítása miatt, a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve miatt és a „Veritas” Intézet vezetőjének nyilatkozata miatt megfontolja a Holokauszt emlékév eseményeitől való távolmaradását. A szervezet tovább azt is bejelentette, hogy a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés sorozat a zsidó közösség számára vállalható mederbe tér vissza.

A közleményben a szervezet Márai Sándor szavait ajánlotta mindenki figyelmébe: „Menteni, magyarázni nem tudjuk, ami történt; de bevallani, elmondani igen. S e nemzedéknek ez lesz a feladata.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp