Háromezer éves agyagedényt őrzött otthon egy izraeli halász

Különleges ősi cserépedényekhez, köztük egy háromezer éves agyagedényhez jutott az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) egy halász hagyatékából.

Néhány napja a hatóságot felhívta egy Osznat Leszter nevű nő, aki közölte, hogy elhunyt halász rokona mindenféle régi cserepeket őrzött a fészerben. A kiküldött két szakember elhűlt a leletek láttán, ugyanis különleges ősi edények, valóságos kincsek kerültek elő rongyokba csomagolva a lomok közül.

Az elhunyt halász hálója ugyanis a halak mellett felszínre hozta régi korok elsüllyedt hajóinak rakományát is. A régészek szerint a legértékesebb egy háromezer évesre datált cserépedény, de vannak a római korból származó, kétezer éves és bizánci idők emlékét őrző, ezerötszáz esztendős leletek is.

Az öreg halász nem ismerte értéküket, de szépnek tartotta az edényeket és otthonában tartotta azokat haláláig. Az örökös száz évesnek gondolta a hagyatékot, de a biztonság kedvéért szakemberek segítségét kérte.

“Egyszerű halász volt, egész világa a halászat volt”- mesélte Osznat Leszter. “Mindent szeretett, amit felszínre hozott. A halat megette, a cserepeket pedig megőrizte. Szépnek tartotta, ami talán csinosíthatja az otthonát. Soha nem képzelte, hogy ősi kerámiák” – tette hozzá.

A rokon átadta az edényeket az izraeli hatóságnak, csak azt kérte, értesítsék, hol állítják ki azokat, hogy unokáival majd meglátogathassa.

Izrael partjainál már a bronzkor óta, ötezer éve kereskedtek hajókkal. A Földközi-tenger ezen szakasza fontos összekötő kapocs volt Egyiptom és a keleti mediterrán vidékek, a mai Libanon között. A kereskedőhajók az évezredek során baleset vagy támadások miatt olykor elsüllyedtek és rakományuk nagy része máig a tenger mélyén pihen.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp