Izrael történelmi fái – Tu bisváti összeállításunk

2013-ban az Izraeli Környezetvédelmi társaság készített egy kutatást Jeruzsálem legősibb 4000 fájáról. Ezek a fák gazdag múltra tekinthetnek vissza, és számos legenda, történelmi és kulturális emlék fűződik hozzájuk. 

1. Olajfák a Gecsemáné kertben

Gecsemáné kert
Gecsemáné kert

Az óváros magas kőfalain túl állnak Jeruzsálem vagy talán az egész ország leghíresebb fái. A Gecsemáné kert kis ligeteket alkotó olajfáit nagy becsben tartják a keresztények Jézussal való kapcsolata miatt. Egy 2012-es olasz kutatás a kert nyolc fájáról állapította meg, hogy 1092, 1166 és 1198 óta állnak itt, ami azt jelenti, hogy közel 900 évesek! Az is elképzelhető, hogy még idősebbek, mert az olajfák gyökérről szaporodnak, így ha időben lemetszik az felsőbb, elöregedett részeket, akkor a korukat nem lehet pontosan megbecsülni.

2. Gush Etzion

A magányos tölgy
A magányos tölgy

A Gush Etzionban álló magányos tölgy, amely körülbelül félúton helyezkedik el Jeruzsálem és Hebron között, többi mint 600 éve szimbolizálja ezt a környéket. Az 1948-as függetlenségi háború után az Izraelbe visszatérő zsidók jelképévé vált. Ma Gush Etzionban számos kibuc, mosav és falu áll, több mint 70000 lakossal. Ezt a területet az 1920-as években vették meg a zsidók, ám 1947-ben az élet Gush Etzionban hosszú időre megváltozott. Az Egyesült Nemzetek döntése alapján palesztin területté nyilvánították. Néhány hónapon belül több száz itteni lakost gyilkoltak meg vagy zártak börtönbe, az épületeket porig rombolták és több ezer fát pusztítottak el. A terület 19 éven keresztül jordán fennhatóság alatt állt, és a magányos tölgy volt szinte az egyetlen jellegzetes pont, amelyet a jeruzsálemi hegyekből látni lehetett ezen a környéken. Gush Etziont az 1967-es, 6 napos háború után csatolták vissza Izraelhez.

3. Hurshat Tal

Hurshat Tal-i tölgyfa
Hurshat Tal-i tölgyfa

Hurshat Tal az izraeli nemzeti parkrendszer egyik északi gyöngyszeme. Gyönyörű mezők, patakok, friss vizű tavacskák tarkítják a tájat. A parkban több száz olyan tölgyfa található, amelyek a legnagyobbak az országban. A legendák szerint Mohamed Próféta 10 futára egyszer Hurshat Tal-ban pihent meg, nem találtak sehol egy fát sem, ezért leszúrtak a földbe egy-egy botot, hogy ahhoz köthessék a lovakat. Éjjel a botokból fák nőttek, és a reggel felébredő férfiak egy csodálatos erdőben találták magukat.

4. A haifai Bahai Kert

Bahai Kert
Bahai Kert

Izrael egyik legfőbb turista célpontja egyben a világörökség része is. A Bahai Központ építészeti és természeti mestermű. Haifa és Akko nagy szerepet játszik abban, hogy több mint öt millió követője van ennek a 19. századi vallásnak.

A kertet 1891-ből származtatják, amikor a bahai vallási vezető, Baha’u’llah felmászott a Carmel hegyre a fiával, majd addig mentek, amíg el nem értek egy kis csoport ciprusfához. Baha’u’llah ezt a helyet jelölte ki a későbbi Bahai Központ területévé. Ma még mindig találhatók itt ciprusfák ebből a korból.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp