Tudtad? 5 érdekesség Steven Spielbergről

Steven Spielberg minden idők egyik legismertebb amerikai zsidó filmrendezője. Az alábbi összeállításban ritkán emlegetett érdekességek olvashatók a hollywoodi művész életéről.

Rendezőként Oscar díjat kapott a Schindler listájáért és a Ryan közlegény megmentéséért, és életműve is magáért beszél. E.T., Indiana Jones, Jurassic Park, Cápa, Vissza a jövőbe, München, hogy csak néhányat említsünk. Spielberg Ohio államban, Cincinattiben egy zsidó családban született, és már fiatal gyerekként amatőr 8 mm-es filmeket készített a barátaival. Sokáig szégyellte ortodox zsidó családját, megtapasztalta az antiszemitizmust és még néhányszor meg is verték a származása miatt. „Középiskolában kaptam néhány gyomrost és tockost, kétszer is betört az orrom. Borzalmas volt.”

1.      Nem vették fel a filmes iskolába

Steven Spielberg
Steven Spielberg

Miután Californiába költözött, jelentkezett a University of Southern California School (USC) filmszakára, de rossz tanulmányi átlaga miatt nem vették fel. Még kétszer próbálkozott, de nem járt sikerrel. Később a Long Beach-i California State University-n tanult, de 3 év után kirúgták, mert elvállalt egy tévérendezői állást a Universal Studiosnál. Spielberg végül 2002-ben, 55 évesen diplomázott.

2.      Igazi keresztapa

Paltrow és Barrymore
Paltrow és Barrymore

Spielberg két színésznőnek is, Drew Barrymore-nak és Gwyneth Paltrownak a keresztapja. Mindketten az ő filmjeiben szerepeltek először. Barrymore az E.T.-ben bukkant fel, Paltrow pedig Wendy-t alakította a Hook kapitányban. Miután Barrymore levetkőzött a Playboy-ban, Spielberg egy nagy pokrócot küldött neki egy üzenettel, amelyben az állt: „takard be magad!”.

3.      A legkedvesebb apa

A Capshaw-Spielberg család
A Capshaw-Spielberg család

A Capshaw-Spielberg családban hét gyerek nevelkedett. Közülük négy vér szerinti. Spielberg Max nevű fia Amy Irving-gel kötött házasságából született, Sashának, Sawyernek és Destry Allennek pedig Kate Capshaw az édesanyja. Két örökbefogadott gyermekük Theo Spielberg és Mikaela George. Jessica Capshaw pedig Kate előző házasságából született.

4.      Nem fogadott el fizetést

Ugyan a kritikusok is nagyra tartották a Schindler listáját, Spielberg még úgy érezte, nem lenne tisztességes bármilyen honoráriumot is elfogadni a filmért, ehhez a pénzhez vér tapadna. Ezért a Soá Alapítványnak adományozta a teljes fizetését és a film jövőbeni bevételeit.

5.      Egy szélhámos áldozata lett

Maddoff és Spielberg

Maddoff és Spielberg

Több más hollywoodi hírességgel együtt Spielbergtől is rengeteg pénzt csalt ki egy Bernie Madoff nevű szélhámos. Madoff jótékonysági céllal kért pénzt a sztároktól, és a The Wunderkinder Foundation nevű cégén keresztül hatalmas vagyonokat tüntetett el.

Forrás:jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp