Ma temetik Ariel Saront

Izrael vasárnap és hétfőn búcsút vesz egykori háborús hősétől, majd a hadsereg gázai kivonulását levezénylő miniszterelnökétől, a nyolc év kóma után 85 éves korában szombaton meghalt Ariel Sarontól. Miközben a nyugati hatalmak Saron nagyságáról beszélnek, a palesztinok mellett emberjogi szervezet is bírálta a volt miniszterelnök tetteit.

Ariel Saron
Ariel Saron

Vasárnap déltől este hatig a kneszet épületénél búcsúzhattak el az izraeliek a legendás tábornoktól, aki előbb jobboldali politikusként a telepeket építette, majd később miniszterelnökként egyoldalú lépéssel a heves jobboldali tiltakozás dacára, kiköltöztette a telepeseket a Gázai övezetből.

A hivatalos állami búcsúztatás hétfőn délelőtt lesz szintén a kneszetnél. Beszédet mond Benjámin Netanjahu kormányfő, Simon Peres államelnök, Juli Edelstein parlamenti elnök, a család két képviselője, valamint két külföldi vendég, Joe Biden amerikai alelnök és a Tony Blair volt brit miniszterelnök.

A ceremónia után a koporsót egy katonai konvojjal útnak indítják Ariel Saron Negev sivatagban, a gázai övezetnél lévő birtoka felé, ahol felesége, a 2000-ben tüdőrákban meghalt Lili mellé temetik.

Miközben a halála kapcsán nyilatkozó nyugati hatalmak vezetői nagyra értékelték a szombaton elhunyt Ariel Saron politikai életművét, amelynek keretében elősegítette a palesztinokkal való párbeszédet, és védelmezte Izrael érdekeit, a palesztin szervezetek viszont bűnözőnek minősítették őt, és a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet is bírálta tetteit.

A fiatal Saron
A fiatal Saron

Igazságos béke, tartós biztonság

Ban Ki Mun méltatta a volt miniszterelnök politikai bátorságát, amelynek szerinte bizonyítéka volt 2005-ben a Gázai övezetből való izraeli kivonulás.

Barack Obama olyan vezetőnek nevezte Saront, aki Izrael államnak szentelte egész életét.

Bill Clinton volt elnök kiemelte: Ariel Saron Izrael fennmaradása érdekében hosszú karrierje során olyan új politikai pártot alapított, amely az igazságos békének és a tartós biztonság megteremtésének szentelte tevékenységét.

Vlagyimir Putyin orosz államfő nagyra értékelte Saron személyes tulajdonságait és az izraeli érdekek oltalmazásáért folytatott tevékenységét. Putyin szerint mindezzel kivívta honfitársainak megbecsülését, és nagy tekintélyre tett szert a nemzetközi porondon is.

David Cameron az izraeli történelem egyik legjelentősebb alakjának nevezte az elhunyt politikust, aki – mint mondta – merész és vitatott döntéseket is képes volt felvállalni a béke érdekében.

Francois Hollande francia államfő úgy fogalmazott: Saron az izraeli történelem egyik legnagyobb szereplője volt, aki egy hosszú katonai és politikai pályafutás után a palesztinokkal folytatandó párbeszéd útját választotta.

Angela Merkel német kancellár kijelentette: az izraeli néppel együtt gyászol. Bátor döntésnek nevezte az izraeli telepesek kivonását a Gázai övezetből. A kancellár szerint Saron történelmi lépést tett a palesztinokkal való megegyezés és a kétállami megoldás felé vezető úton.

Bűnöző és gyilkos

A Human Rights Watch (HRW) közleményében arra emlékeztet, hogy Ariel Saron felelős volt a Szabra és Satila egykori dél-libanoni menekülttáborokban végrehajtott mészárlásért. Az emberjogi szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy Saron haláláig nem felelt az igazságszolgáltatás előtt az 1982-ben történt eseményekért.

Több palesztin vezető, például Taufík at-Tiravi, a palesztin hírszerzés volt főnöke és Dzsibril Radzsúb, a ciszjordániai biztonsági szolgálatok egykori vezetője is utalt a több mint harminc évvel ezelőtti vérengzésre, és hogy Saronnak bíróság elé kellett volna állnia tetteiért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp