Visszamenni? Öngyilkosnak lenni? Vagy odaérni?

A zsidók kijöttek Egyiptomból, de nem tudták, mit kezdjenek a szabadsággal, mint ahogy mi sem, 25 évvel a rendszerváltás után.

Köszönöm a lehetőséget, hogy a Kibic engem kért fel először erre a feladatra. Mármint, hogy arra, hogy a hetiszakaszt egy laikus, (messze) nem tóra szakértő ember elemezze, kommentálja, magyarázza. Jómagam pár evvez ezelőttig azt se tudtam, mi az a heti szakasz, így miután megkaptam a felkérést  (olvassam el a hetiszakaszt és írjam le mi az ami erről nekem eszembe jut), rá kellett keresnem, hogy akkor most hol is tartunk.

Nos a Bösálách, azaz בְּשַׁלַּח (ch=torokhá) az Egyiptomi kivonulás történetét fejezi be. Hogyan jöttünk ki száraz lábbal a Sás tengerből, hogyan fulladtak bele az egyiptomiak és utána, hogyan indultunk a 40 éves vándorútra a sivatagban. Az egyik legérdekesebb esemény számomra az a pillanat amikor a tengerparton állva többen is furcsa tanácsokkal látják el Mózest. Azt javasolják neki, hogy menjenek vissza, vagy, hogy legyenek öngyilkosok…

És ekkor bekattant valami. Valami, amit nem is olyan régen halottam, az én életemben lezajlott nagy rendszerváltozásról. A ’89-esről. Hogy lehet, hogy egy nap alatt demokrácia lettünk, de az emberek nem lettek demokraták? Hiszen megtanultuk, hogy az a jó, a helyes, ha megmondják, ha elrendezik, ha elintézik helyettünk. Gondolkozni, dönteni, választani nehéz, így (ezzel is) magyarázom a mai magyar politika sikerét.

Szóval ott állt a sok zsidó egy héttel a kivonulás után és máris vissza akartak menni vagy öngyilkosok lenni, de semmiképp nem mertek hinni az újban, pláne nem tenni a változásért, önmaguk jobbításáért. Így állunk mi is itt 25 évvel a változás után.

Nos azt tudjuk mi lett az egyiptomi kivonulók sorsa. Sosem látták meg Izraelt. 40 évig császkáltak egy a google maps-en is max 65 órásnak becsült úton. Isten vicces.

A jó hír viszont az, hogy akik odaértek azok elég jól elboldogultak. Legyen ez a mi reménységünk. Bármennyire is facebookoznak, tumblereznek, pinteresteznek és rengeteg olyan dolgot csinálnak a „gyerekek”, amiről az „öregeknek” fogalmuk sincs, ők még odaérhetnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp