Japán tavasz – mangós, padlizsános szóba tészta

Gyors, nagyon impozánsan kinéző és különleges ízvilágú vegetáriánus vacsora enyhe, tavaszba hajló téli estékre. A Kóser de finom e heti receptje a japán konyhából merít.

Úgy néz ki, hogy idén az időjárás a zsidó naptárhoz alkalmazkodik. Svát hónap ugyanis a tavasz kezdetét jelenti, és ahogy mostanában elnézem a hőmérőt, hát inkább gondolnám azt, hogy március van és nem január. Ha így megy tovább, még az is előfordulhat, hogy idén tu bi-svátkor még fát is lehet majd ültetni, amire szerintem ezen az éghajlaton még nem nagyon volt példa.

A hirtelen tavasz hatására és az év végi nagy, kiadós falatozások után, mindenképpen szerettünk volna a rabbival valami olyat főzni, amiben nincs vaj és egészen könnyű, de mégis tápláló ebédnek számít. Így esett a választásunk erre, a már színeiben is a tavaszt idéző gyümölcsös-zöldséges ételre. Ha valaki gyorsan szeretne egy nagyon impozánsan kinéző és különleges ízvilágú vacsorát az asztalra tenni, annak mindenképpen ajánlom ezt a receptet. Az a változat, amit most megosztunk, teljesen vegetáriánus. Ha abszolút főételnek szeretnénk főzni éhes vendégeknek, akkor adhatunk hozzá pirított tofut vagy pirított csirkét, de szerintem így, önmagában is elég laktató.

Mi nagyon szeretjük a japán konyhát. Különösen a japán szójaszószt. Ez sajnos csak Japánban kapható, Európában nincs túl nagy választék. Pedig szakértők szerint a szójaszószok érési ideje és érlelési módja legalább olyan fontos és olyan markáns különbségeket tud ízben létrehozni, mint a whiskey-nél. Ha valaki jár mostanában Japánban, szívesen adok egy listát:)

Én egy japán házaspár barátunktól, Mamikótól és Takerótól tanultam meg szusit, ráment készíteni és szóba tésztát főzni. A szóba tészta hajdina lisztből és búza lisztből készül, keleti fűszereseknél lehet kapni. Érdekessége, hogy máshogy kell készíteni, mint a rendes tésztát. Nekem Mamiko magyarázta el, hogy hogyan, mert az első kísérletem teljes egészében a kukában végezte, egy merő ragacsként.

A szóba tészta titka tehát az, hogy forrás közben, amikor nagyon elkezd bugyogni a víz a tésztával, mindig egy kevés hideg vizet öntök a fazék külső pereménél körkörösen a főzővízbe és megkeverem a tésztát. Ha megfőtt – kb. 6 perc – megnyitom a hideg vizet és leszűröm a tésztát egy nagy szűrőben. A hideg vizes csap alatt pedig gyorsan, mintha ruhát mosnék, ugyanazokkal a mozdulatokkal átmosom a tésztát, hogy lejöjjön róla a liszt – attól ragad ugyanis össze vagy nyálkásodik be, ha ezt nem mossuk le rögtön. Ha úgy érezem, hogy már kész – kb 1 perc mosás után – akkor jól lecsöpögtetem és egy száraz, tiszta konyharuhán megszárítgatom. Nem kell nagyon törölgetni, csak bebugyolálom és utána átöntöm a végleges helyére. A szóba tésztát tehát nem melegen szokták enni, hanem szobahőmérsékleten vagy hidegen. Egészséges és laktató, érdemes kipróbálni.

Mangós-padlizsános szóba tészta

Hozzávalók:

0,5 dl rizs ecet

30 gr cukor

0,5 ek só

2 fokhagymagerezd, összezúzva

fél chilii paprika, vékonyan felszeletelve

1 ek pirított szezámmag olaj – ha nincs otthon, remekül helyettesíthető tökmagolajjal

1 lime leve és reszelt héja

2 padlizsán, 2 cm-es kockákra vágva

250 gr szóba tészta

1 nagy, érett mangó, másfél centis kockákra vágva

40 gr friss bazsalikom, jól felaprítva

40 gr friss koriander, jól felaprítva

fél lila hagyma, nagyon vékonyan felszeletelve

A padlizsánokat megmosom, félbevágom és két centis darabokra szeletelem. Begyújtom a sütőt, olyan magas hőmérsékleten amilyenen lehet. A padlizsánokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megszórom egy kis olajjal és sóval, majd beteszem sülni. (kb 20-30 perc)

Amíg sül, elkészítem a szószt. Egy kis lábosba beleöntöm az ecetet, cukrot és a sót. Felteszem forrni – kb egy perc –, amikor a cukor feloldódott az ecetben, leveszem. Hozzáadom a fokhagymát, az olajat, chilit, a lime levét és héját. Elkeverem, majd félreteszem.

Egy nagy lábosban felteszek vizet főni a tésztához. Amíg forr, felszeletelem a mangót, hagymát és a fűszereket. A szóba tésztát a fent leírt módon készítem el. Amikor már a nagy tálban van, hozzákeverem a mangót és a padlizsánt, a hagyma és a fűszerek felét, leöntöm a szósszal és jól elkeverem. Ha lehet, hagyom egy órát pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor megszórom a maradék hagymával és zöld fűszerrel.

Jó étvágyat!

Kóser de finom

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp