„A mostani alkalom kiemelt jelentőséggel bír”

Az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company a holokauszt emlékév keretében lép fel a Művészetek Palotájában január 5-6-án. Ráadásként még táncos meghallgatást is tartanak. Ebből az alkalomból beszélgettünk Yoni Avitallal, az együttes nemzetközi igazgatójával.

Yoni Avital
Yoni Avital

Az Aide memoire nem egy új darab, először 1994-ben mutatták be, és már bejárta az egész világot. Miért éppen most került sor a magyarországi bemutatóra?

Yoni Avital: Az előadást a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára hívták meg, és a magyar kormány, a Művészetek Palotája és a budapesti izraeli nagykövetség együttműködésével jött létre. Az együttes amúgy már több alkalommal fellépett Magyarországon, csak éppen más műveket adott elő. A mostani alkalom azonban az együttes számára is kiemelt jelentőséggel bír.

Miért jelentős a mostani fellépés?

Y.A.: Rami Beer, az együttes művészeti vezetője magyar származású, Yehudit Arnon, az együttes alapítója pedig a holokauszt utáni időszakot Budapesten töltötte, ott kezdett el táncot tanulni, mielőtt még 1948-ban kivándorolt volna Izraelbe. Szintén különleges, hogy Budapest egyik legfontosabb koncerttermében lépünk fel, ráadásul ez a két előadás lesz 2014-ben az első, és egyben a holokauszt emlékév nyitó eseménye is.

Az Aide memoire viszont nem kimondottan a holokausztról szól.

Y.A.: Igen, inkább a holokauszt megéléséről, az emlékezésről, arról hogyan éljük meg a jelenben.

Aide memoire (fotó: Oren Cohen)
Aide memoire (fotó: Oren Cohen)

A két előadáson kívül az együttes január 6-án táncos meghallgatást is tart Budapesten. Ennek mi a célja?

Y.A.: A meghallgatás és maga az egész táncos projekt a Szochnut oktatási programjának (Masza) keretében valósul meg. 2009 óta tartunk felvételiket, nagyon sikeres program, amelyen szemeszterenként 32 táncost látunk vendégül a Gaaton kibucban, a Kibbutz Contemporary Dance Company otthonában. A világ minden részéről vesznek részt 18 év feletti táncosok a programon, ahol fejleszthetik a tánctudásukat és előre is léphetnek. Az együttesnek több tagja van, akik innen kerültek ki, de sokan helyezkednek el, mint táncosok más együtteseknél is. Néhányan Izraelben maradnak, és alijáznak.

Alijáznak? Akkor ez a program kimondottan zsidóknak szól?

Y.A.: Zsidó táncosok számára a Masza programnak vannak ugyan különleges ösztöndíjai, de a projektben nem zsidók is részt vesznek. A budapesti meghallgatásra már több mint ötvenen jelentkeztek.

Más programok is lesznek Budapesten?

Y.A.: Igen, január 7-én először a zsidó negyedben egy kisebb városnézésre viszik az együttest, majd az Izraeli Kulturális Intézetben egy találkozót tartunk helyi zsidó fiatalok és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói részvételével. Itt az együttes tagjai egy kisebb duettet adnak elő, majd Rami Beer és én beszélünk az együttesről.

Az Aide memoire című előadást gyakran hívják a mostanihoz hasonló eseményre?

Y.A.: Olyan is előfordul, hogy ezt a darabot holokauszttal kapcsolatos rendezvényen, megemlékezésen adjuk elő, de sokszor hívják máshova is az előadást a holokauszt témájától teljesen függetlenül. Az Aide memoire a Kibbutz Contemporary Dance Company egyik legerősebb darabja, mondhatni, alapvető alkotása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp