Egy sanghaji múzeum állít emléket a kínai zsidó közösségnek

A sanghaji zsidó közösségnek a zsinagóga szomszédságéban található múzeum állít emléket. A kiállításon korabeli fotók, a még gyerekként ott élőkkel készített interjúk és dokumentumfilmek segítségével mutatják be, hogyan éltek a zsidók Kínában, egy számukra furcsa és idegen világban.

A Sanghaji Zsidó Menekültek Múzeuma
A Sanghaji Zsidó Menekültek Múzeuma

Sanghaj, amely nagy kereskedelmi központnak számított, már a 19. század közepén vonzani kezdte a zsidókat, és 1844-ben létre is jött az első zsidó közösség a városban. Az első betelepült zsidó családok főleg arab országokból érkeztek, Irakból, Szíriából, de még Afganisztánból és Indiából is jöttek. Az 1930-as évek elején pedig, a nácik hatalomra jutásának következményeként, Európából kb. 20 ezer zsidó menekült érkezett Sanghajba.

A sanghaji zsidó negyed 1930 körül
A sanghaji zsidó negyed 1930 körül

A második világháború idején, a japán megszállás alatt, a zsidókat a sanghaji zsinagóga körül kialakított gettóba terelték, de nem zsidó származásuk, hanem „hontalanságuk” miatt. A háború után viszont a legtöbb család elhagyta Kínát, egy részük Izraelben telepedett le.

Forrás: globes.co.il

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp