Izraelben is készülnek a karácsonyra

Karácsonyt Izraelben is lehet ünnepelni, főleg persze a keresztények által lakott településeken. Hatalmas karácsonyfák, koncertek, vásárok és télapók minden mennyiségben. Természetesen idén is Jeruzsálem és Betlehem a turisták legfőbb célpontja.

Haifa
Haifa

Karácsonyfa ugyan már biztosan nem lesz a kneszet bejárata előtt, mivel a parlament elnöke elutasította az erre vonatkozó kérelmet, de azért Izraelben is akad bőven olyan esemény, amelyet kimondottan az ünnepre terveztek. Rengeteg kulturális program várja az érdeklődőket azokban a városokban, ahol nagy számban élnek keresztények: koncertek, karácsonyi jelképekkel feldíszített utcák, sőt még egy egész összművészeti fesztivál is található a választékban.

Egy északon található kis keresztény falu, Miilja például az egész ünnep alatt karácsonyi díszekbe borul, csakúgy mint a Názárettől nem messze található Kafr Kana, ahol Jézus a vizet borrá változtatta annak idején. Maga Názáret is persze teljesen ünnepi hangulatba kerül ilyenkor, a városközpontban már felállították a hatalmas karácsonyfát, mindenfelé télapók flangálnak, és minden évben karácsony apropóján egy nagy, színes piac is nyílik a belvárosban.

Betlehem
Betlehem

Haifán minden év decemberében kerül megrendezésre az Ünnepek Ünnepe elnevezésű fesztivál, ahol kiállítások, koncertek, előadások és karácsonyi vásár is a program része. A város főutcáján egymást érik a karácsonyfák, és az éttermek azon versengenek, hogy melyik van szebben feldíszítve. Jaffa városvezetése is egy hatalmas karácsonyfát állított a város közepére, és a fa körül zajlanak az ünnepi események, illetve a templomból hangszórókon keresztül liturgikus énekeket sugároznak.

Karácsonykor Jeruzsálem, de főleg a palesztin fennhatóság alá tartozó Betlehem is fontos turista célponttá válik. Betlehemben az eddig meglévő negyvennégy szálloda mellé kilenc újat is építettek, ugyanis a karácsonyi időszakban kb. 300 ezer vendéget várnak a városba, a szállodák pedig teltházra számítanak.

Forrás: MTI, nrg.co.il

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp