Ritka betekintés a haszidok rejtett világába

Egy izraeli fotóriporter évek óta fényképezi a jeruzsálemi ultra-ortodox és haszid zsidó közösségeket. A képek egy sokak számára ismeretlen világot tárnak fel, és megelevenítik mind a zsidó vallási szertartásokat, mind pedig a mélyen hívő haszidok mindennapjait.

Gil Cohen-Magen izraeli fotóriporter a Reuters hírügynökségnek készített képeket Meá Sáárimban, Jeruzsálem ultra-ortodoxok lakta negyedében, ahol számára egy teljesen ismeretlen világ fogadta. A haszid negyed hangulata egyrészt elvarázsolta, másrészt pedig kíváncsivá tette, ezért aztán úgy döntött, hogy tovább kutatja ezt a zárt közösséget.

Először komoly akadályokba ütközött, hiszen a zsidó vallási törvények alapból nem támogatják a fényképezést, már csak ezért is a közösség tagjai gyanakvással figyelték a tevékenységét. Többen is megpróbálták megakadályozni, hogy képeket készítsen, de idővel megszokták a jelenlétét, ráadásul még össze is haverkodott néhány hasziddal, akik elvitték a fontos eseményekre.

Így kezdődött a Haszidok udvarában elnevezésű projekt, amelyből 2011-ben egy fotóalbum is készült. A több éves kölcsönös barátságon alapuló együttműködés ugyanis lehetővé tette, hogy Cohen-Magen olyan helyekre is eljuthasson és olyan eseményeket is megörökíthessen, amelyekre a fotóriportereknek csak ritkán van lehetőségük.

Forrás: haaretz.co.il

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp