Karácsonyfát állítanának az izraeli parlament elé

Az egyik parlamenti képviselőnek az az ötlete támadt, hogy szép gesztus lenne Izrael keresztény lakossága felé, ha a közelgő ünnep alatt egy karácsonyfa állna a kneszet bejáratánál. A házelnök ugyan még rágódik a kérésen, de már több képviselő is jelezte, hogy nincs oda az ötletért.

Kneszet
Kneszet

Egy héttel karácsony előtt Hana Sveid izraeli képviselő arra kérte Juli Edelsteint, a kneszet elnökét, hogy állítsanak karácsonyfát a parlament épülete elé. Sveid – aki az egyik a két keresztény parlamenti képviselő közül – azzal indokolta a kérését, hogy a karácsonyfa egyaránt gesztus értékű lehetne az Izraelben élő keresztényeknek és az egész világ kereszténységének is. Ráadásul sok zsidó állampolgár már minden bizonnyal hozzászokott a karácsonyfa látványához abban az országban, ahonnét Izraelbe érkezett.

A kneszet elnöke mindenesetre fontolóra vette a kérést, így lehetséges, hogy Izrael történetében először egy karácsonyfa díszelegjen a parlament bejáratánál. Több vallásos, főként ortodox parlamenti képviselő azonban nem igazán rajong az ötletért, szerintük ugyanis a fenyőfaállítás bálványimádásnak számít, és ezért nincs helye egy zsidó többségű parlamentben.

Karácsonyfa Názáretben
Karácsonyfa Názáretben

Izraelben több helyen is állítanak karácsonyfát az ünnep tiszteletére, de főként ott, ahol nagy számban élnek keresztények. 2012-ben Izraelben 158 ezer keresztény élt, 80 százalékuk arab. Ezzel a keresztények Izrael lakosságának a két százalékát teszik ki, és ennek megfelelő a parlamenti képviseletük is. Az országban a legnagyobb számú keresztény lakosság Názáretben található, ahol 22 400 keresztény lakik, aztán Haifa (14 400), Jeruzsálem (11 700) és Sfaram (9000) következik.

Forrás: nana10.co.il

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp