Kindli, avagy a kimaradt flódnitészta újrahasznosul

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A kindli nem más, mint mákkal és lekvárral töltött flódni tészta. A tortellinihez hasonlóan úgy néz ki, mint egy kis “Ufó”. Remek reggelire, uzsonnára, tízóraira. Különösen frissen isteni, amikor még ropog a tészta és folyik a lekvár, egy bögre teával. Hmmm… A Kóser de finom e heti receptje.

Kindli
Kindli

A flódni nagy népszerűségnek örvendett nálunk a hétvégén. Elfogyott két teljes tepsivel, fülig érő mosolyokat hagyva maga után. Két szelet süti megevése között arra jöttünk rá, hogy a flódni megnevezés feltehetően a német der Fladen szóból ered, ami pitét jelent. A flódni valóban talán a legtökéletesebbre fejlesztett pitetészta, amiből, ha jól csináltuk a nyújtást, egész biztos meg fog maradni egy adag tészta. Ezt még véletlenül se fagyasszuk le vagy dobjuk ki, hanem csináljunk belőle kindlit.

A kindli nem más, mint a kimaradt töltelékkel vagy ha az nincs – mert elfogyott előkóstolás közben -, valamilyen lekvárral töltött flódni tészta. A következőképpen kell elkészíteni:

Flódni
Flódni

Hozzávalók (egy nagy tepsi) flódni tésztához:

75 dkg liszt

37 dkg vaj

15 dkg porcukor

5 tojássárgája

1,5 dl száraz fehérbor

Pici só, gyömbér, 1 tasak sütőpor

A lisztet, porcukrot, sütőport, sót, gyömbért összekeverem és a hideg vajjal elmorzsolom. Ha kész, hozzáadom a tojás sárgákat és a fehérbort. Én a flódnihoz mindig kóser tokaji furmintot használok. Nem feltétlenül azért mert kóser, hanem mert erős, fűszeres íze van, ami nagyon jól érezhető mind a tésztában, mind a töltelékekben. Egy nagy tepsi flódnihoz el is fogy egy üveggel. A tészta összegyúrásával nem kell sokat bajlódni, mert a vaj miatt ragad. Ha kész, bedobom hűlni a hűtőbe minimum fél órára.

Mák
Mák

A mák-töltelékhez:

30 dkg darált mák

20 dkg cukor

5 dkg mazsola (opcionális)

reszelt citromhéj

1.5 dl fehérbor

A mákot porcukorral, mazsolával, citromhéjjal és a fent említett furminttal összefőzöm és hagyom kihűlni. Ha flódnit csinálok, akkor először mindig az almát főzöm meg, természetesen fűszeres fehérborban, majd ennek a leszűrt levével főzöm fel a mák és a dió tölteléket, így az alma íze ezekbe is átvándorol.

Ha mindezzel megvagyok, hideg felületen, vékonyra nyújtom a tésztát, és körformákat szaggatok belőle – lehetőleg páros számút. Minden második kör közepébe teszek egy kenetnyi szilva- vagy baracklekvárt, arra pedig teáskanálnyi máktölteléket. Nem kell sok, mert nem fogjuk tudni összezárni őket. Ha megvagyok a töltelékkel, akkor az üres köröket ráheyezem a lekvárosakra és a szélüket az ujjammal összenyomom. Így a tortellinihez vagy a piroghoz hasonló kis „Ufók” jönnek létre. Ezeket ráteszem a sütőpapírral kibélelt tepsire, lekenem tojással és kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm. Remek reggeli, uzsonna, tízórai. Különösen frissen isteni, amikor még ropog a tészta és folyik a lekvár, egy bögre teával. Hmmm…

Jó sütögetést mindenkinek!

Rivka és Chájá

Kóser de finom

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp