Szokatlan hóvihar: rendkívüli a helyzet Izraelben

A modern Izrael történetének legnagyobb hóvihara során több csapadék hullott, mint a sokéves decemberi átlag. A bő csapadéknak azonban áldásos hatása is van: tíz centiméterrel megemelte a Kinneret-tó vízszintjét. A rendkívüli időjárási viszonyokat sokan összefüggésbe hozzák a globális éghajlatváltozással.

 

Jeruzsálem
Jeruzsálem

Még mintegy 14 ezer lakásban nem volt áram vasárnap reggel Izraelben, a Jeruzsálembe vezető utak közül csak a Tel-Avivval összekötő főutat nyitották meg, azt is csak a tömegközlekedés és a város ellátására.

A modern Izrael történetének legnagyobb hóvihara az első becslések szerint mintegy 120 millió sékeles (680 millió forint) kárt okozott. A bő csapadéknak azonban áldásos hatása is van: tíz centiméterrel megemelte Izrael legfőbb édesvíz-raktárának, a Kinneret-tónak (Galileai-tenger) a vízszintjét. Néhány nap alatt több csapadék hullott, mint a sokéves decemberi átlag, a rendkívüli időjárási viszonyokat sokan összefüggésbe hozzák a globális éghajlatváltozással.

Jeruzsálemben és a magasabban fekvő hegyvidékeken vasárnap sem volt oktatás és a munkahelyek is zárva voltak.

Gőzerővel teszik járhatóvá az utakat, elszállítják a csütörtök este óta az utakon rekedt járműveket és eltakarítják a félméteres havat. Az izraeli elektromos műveknél is fokozott erőkkel dolgoznak, megpróbálják visszakapcsolni a rendszerbe a leszakadt vezetékek miatt napok óta áram nélkül maradt sok ezer otthont, Jeruzsálem jelentős részét és országszerte harminc települést.

Négy emberéletet is követelt az évtizedek óta nem látott hóvihar. Az elmúlt két napokban több mint kétszáz állapotos nőhöz hívták a mentőket, akit tudtak, kórházba szállítottak, de több alkalommal helyben vezették le a szülést.

A meteorológusok további hideghullámot jósolnak, de csapadékot már nem ígérnek.

Tel-Avivban is szokatlanul alacsony a hőmérséklet, péntek délelőtt 5 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. A hó súlyától és a heves széllökésektől sokfelé elszakadtak az áramvezetékek.

A rendőrség felszólította az Izraelben élőket, hogy ne induljanak útnak a jeges utakon, mert az autókon nincs téli gumi.

Észak-Izraelben olyan vidékeken is havazik, ahol utoljára 1992-ben esett hó.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp