A mi zsidóságunk

Radnóti Zoltán rabbi blogjában olvastunk egy cikket, amelyben 10 tényt közölt a zsidóságról kezdőknek – természetesen a saját szemszögéből. A cikket olvasva ihletet kaptunk és tökéletes alkalomnak tűnt bemutatni, hogy ahány zsidó – annyi vélemény, így összeállítottunk egy alternatív listát arról, hogy mi számunkra a zsidóság tíz legfontosabb eleme.

אָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹך.

„Szeresd felebarátodat, mint tenmagad” (Vájikrá 19:18)

A Tóra közepén található mondat Hillél szerint az egész zsidó tanítás leglényegibb eleme – minden más csak kommentár. (Babilóniai Talmud Sábbát 31a)

שְׁמַע יִשְׂרָאֵל:  ה’אֱלֹהֵינוּ, ה’אֶחָד.

„Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egy.” (Bámidbár 6:4, Bámidbár 11:13, Dvárim 15:37)

A Smá vagyis a Halljad Izrael a zsidóság talán legfontosabb imája. Nem csak állásfoglalás a mindenkori bálványok és hamis értékek ellen, hanem a világ egységét is hirdeti. Most az Örökkévaló a mi, vagyis a zsidók Istene, de az eljövendő világban “egy” közös Isten lesz.

צֶדֶק צֶדֶק, תִּרְדֹּף

„Igazságot, igazságot kutass” (Bámidbár 16:20)

Amikor a Tórában kétszer ugyanaz a szó egymás után szerepel, akkor azt különleges fontosság jelzésének tekintjük: nem véletlenül ezzel igazságra való törekvésre sarkallással avatják föl a rabbijainkat.

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ

„Így szólt az Örökkévaló: teremtődjön az ember a képünkre és hasonlatosságunkra.” (Berésit 1:26)

Nők, idősek, férfiak, fiatalok, hátrányos helyzetűek, szegények, gazdagok, színesbőrűek,  LMBTQI-emberek és minden ember Isten képére lett teremtve, és ahogy a másik emberrel bánunk, az Örökkévalóhoz való viszonyunkról tanúskodik.

לֹא-תוֹנֶה, וְלֹא תִלְחָצֶנּוּ:  כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם.

„És ne tegyetek rosszat az idegennel, és ne nyomjátok el őt, mert idegenek voltatok Egyiptomban.” (Smot 22:20)

Évezredeken át a zsidóság saját bőrén tapasztalta meg az elnyomást: a Tóra sokszor figyelmezteti a zsidókat, ha helyzetük jobbra fordulna, nehogy maguk váljanak elnyomóvá. A zsidóknak küzdeniük kell más elnyomottakért.

אֶרְאֶה אֶת-כָּל-הָעֲשֻׁקִים, אֲשֶׁר נַעֲשִׂים, תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ; וְהִנֵּה דִּמְעַת הָעֲשֻׁקִים, וְאֵין לָהֶם מְנַחֵם, וּמִיַּד עֹשְׁקֵיהֶם כֹּחַ.

„Láttam én minden elnyomást, ami a nap alatt történt, és nincsen vigasztalója az elnyomottaknak, csak könnyhullatásuk; az őket nyomorgatók kezeikből erőszakot szenvednek el, és nincsen vigasztalásuk.” (Kohelet 4,1)

Az elnyomás bármely formája elleni cselekvés szerves része a zsidó gondolkodásnak, ami rossz, azt meg kell változtatni: szembesüljünk azzal akár sztálinista diktatúrában, akár neoliberális piacgazdaságban.

וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-חֻקֹּתַי וְאֶת-מִשְׁפָּטַי, אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם.

„Őrizzétek meg rendelkezéseimet, döntéseimet, mert aki megcselekszi azokat, él általuk.” (Vájikrá 18:5)

Él általuk és nem meghal általuk. A Tóra törvényei azért lettek adva, hogy az éljünk velük, bennük és nem azért, hogy feláldozzuk magunkat értük.

כִּי חֶסֶד חָפַצְתִּי, וְלֹא-זָבַח; וְדַעַת אֱלֹהִים, מֵעֹלוֹת.

„Mert jóságot kívánok, és nem áldozatokat, Isten megismerését az égőáldozatok helyett.” (Hóseá 6,6)

A parancsolatok megtartása semmit se ér, ha közben gyűlölettel viseltetünk embertársaink iránt.

לֹא-יִשָּׂא גוֹי אֶל-גּוֹי חֶרֶב, וְלֹא-יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה.

„Nem emel nemzet nemzet ellen kardot, és nem tanulnak többé háborút.” (Jesájjá 2,4)

Egy vallásos zsidó minden cselekedetével a Messiás eljövetelének mihamarabbi eljövetelét igyekszik szolgálni és ezzel az ideális világ megvalósulását. Az eljövendő világban nincsen erőszak, így a zsidóknak kötelességük cselekedeteikkel az erőszakmentes világért küzdeni.

בְּאֵין חָזוֹן, יִפָּרַע עָם.

„Ahol nincs jövőkép, az emberek elpusztulnak.” (Mislé 29,18)

Kell hinni abban, hogy mi tudjuk és a mi feladatunk megváltoztatni a világot és elhozni egy igazságosabb jövőt.

 

Bodó Réka Eszter a fizika szakos diploma megszerzése után Jeruzsálemben folytatta a tanulmányait a Conservative Yeshiva, illetve a Pardes Institute of Jewish Studies keretei között. Jelenleg a Héber Egyetemen tanul Talmud és hálákhá szakon. Évek óta a Limmud önkéntese.

Langer Ármin 2013-ban végzett filozófia-vallástudomány szakon az ELTE-n, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, a Limmud önkéntese. 2012 és 2013 nyarán a jeruzsálemi Conservative Yeshiva intézményében tanult, 2013 ősze óta pedig a berlini Abraham Geiger Kolleg rabbiképzőn rabbijelölt, valamint a Potsdami Egyetemi zsidó teológia szakos hallgatója.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp