A Papírhíd című tanulmánykötet bemutatója az Élet Menete Klubban

2013. december 11-én Babits Antal tartott könyvbemutatót a Papírhíd című tanulmánykötetről, melyet Scheiber Sándor születésének 100. évfordulójára szerkesztett. A könyvet az Élet Menete klubban mutatta be, az előadás után dedikálásra is sor került.

Babits Antal azokhoz a szerencsés emberek közé sorolható, akik még tanulhattak a Mestertől, azaz Scheiber Sándortól. A kiadványban huszonkét tanulmány szerepel, melyeket olyan hazai és külföldi kutatók írtak, akik vagy kollégái, tanítványai vagy követői Scheiber Sándor professzornak. A könyv címe arra utal, hogy vajon melyik a legerősebb híd az emberiség történetében? – ez a „papírhíd”, azaz az a híd, mely a tudásra, ismeretekre, könyvekre épül, hiszen a szellemi tanítás a legerősebb a világon.
Scheiber maga is részt vett ennek a hídnak az építésén, hiszen rendkívüli tudású ember volt, igazi polihisztor.  Sokoldalú tevékenységét több mint 1700 tételt számláló életműve is illusztrálja.
1938-ban avatták rabbivá, majd ezután a középkori héber kéziratokat kezdte el tanulmányozni, többek között olyan neves könyvtárakban, mint London, Leningrád, Cambridge vagy Oxford.
Rendkívüli memóriájának köszönhetően mindent megjegyzett, amit valaha olvasott, így képes volt egymástól távol eső szövegek összefüggéseit felismerni, igazi „élő lexikon” volt. Azonban nem csak a tudományos életben érvényesült ez a képessége, hanem „házasságközvetítőként” is kiválóan működött, hiszen a legenda úgy tartja, hogy azok a párok, akiket ő összehozott, bizony hűségben éltek/élnek egymással egy életen át.
A bemutatón betekintést nyerhettünk izraeli naplójába is, melyben megfigyelhettük milyen csodálatos apró betűkkel írt.  A grafológusok szerint már ebből is felismerhető, hogy milyen rendkívüli szellem volt, hiszen a kézírás jellemzi a tulajdonosát. Azonban nem csak azt láthattuk a könyvbemutatón, hogy milyen a kézírása, hanem egy hangfelvételt is hallhattunk tőle, melyben az agg Löw Immanuel úgy jellemzi őt, hogy „jobb a levese, mint a kézírása”  –  értsd – az idős Löw már nehezen tudta olvasni beteg szemével a fiatal tudós apró betűit, de az ajándékba vitt leves az Aréna úti gettóban nagyon jól esett neki.

A könyvbemutató rendkívül jó hangulatban telt, Babits Antal Scheiber-díjas szerkesztő (az OR-ZSE vallásbölcselet tanára) nagyon közvetlen hangnemben beszélt a közönséggel, és bátran kérdezni is lehetett tőle.
Nagyon hasznos volt ez az este, hiszen számos új dolgot ismerhettünk meg az egyik legnagyszerűbb polihisztorunkról és rengeteg mindent megtudhatunk Scheiber koráról, kortársairól és követőiről.

Egy jellegzetes Scheiber idézettel zárult az előadás – utalva az emlékére megjelent Papírhíd c. kötetre is: „Jó könyv! Nekem megvan.”

 

Babits Antal, a könyv főszerkesztője
Babits Antal, a könyv főszerkesztője
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp