Szaporodnak az ultra-ortodox szépségszalonok Jeruzsálemben

Csendes forradalom zajlik a jeruzsálemi ultra-ortodox nők körében. A szigorú vallási szabályok szerint élő asszonyok állítólag rákaptak a szempillaspirál használatára.

Számos szigorú előírás korlátozza, hogyan kell kinézniük az ortodox nőknek. Visszafogott ruhákat – hosszú szoknyát, könyök alatt végződő és a vállukat eltakaró felsőket — kell hordaniuk, a hajuk nem látszódhat ki, sőt sokan le is vágják a hajukat a paróka alatt. És mégis, talán a világi élet felől érkező nyomás hatására egyre többen érzik úgy, hogy vallás ide, vallás oda, szeretnének egy kicsit csinosabban kinézni. Vagy az is lehet, hogy a női lélek mélyen élő szépítkezés iránti vágy hajtja ezeket az asszonyokat a szépségszalonokba.

A Bibliában nincs egyértelmű előírás arra vonatkozóan, hogyan kéne a nőknek öltözködniük és arról sem, hogy a nőknek mindig alázatosnak és szerénynek kell lenniük. A rabbik mégis rengeteg energiát fordítottak arra, hogy megszabják a nők kinézetét. Ennek lett az eredménye például a paróka használata. A szépségszalonok növekvő számából most viszont úgy tűnik, inkább a nők szeretnének dönteni arról, hogyan is nézzenek ki.

Odelia Eilav kozmetikus

Odelia Eilav kozmetikus

Egy ilyen szépségszalon tulajdonosa, Yaffa Larrie azt mondta: „Igaz, hogy sok a megkötés, de valójában az ultra-ortodox nők is rengeteg energiát fordítanak arra, hogy szépek lehessenek”.

Larrie egy rabbi bíztatására vágott bele a vállalkozásába 30 évvel ezelőtt. A rabbi azt állította, hogy ezeknek nőknek mindenki másnál nagyobb szükségük van a munkájára. Abban az időben a kozmetikum szó tabunak számított ezekben a közösségekben.

A legtöbb nő azért megy Larrie-hez és más, a környéken nyílt szalonba, hogy megtanuljanak sminkelni. Vannak, akik 3 csomag smink-készletet is vesznek. Egy szettet az otthoni viselethez, egyet az utcán, a külvilágban való megjelenéshe, és a legcsinosabbat, legfeltűnőbbet pedig csak azokra az alkalmakra, amikor a férjük látja őket. Ezen kívül vannak, aki pirosítót is használnak, hogy ne legyenek nagyon sápadtak a sabbati ünnepségeken.

Odelia Eilav egy vendéggel
Odelia Eilav egy vendéggel

A jelenségben leginkább az az érdekes, hogy azt jelzi, a vallásos nők is kezdik jobban érvényesíteni a saját akaratukat. Larrie szerint egyre több nő áramlik be a munkaerőpiacra, többek között a szépségiparba.

Ennek ellenére azért továbbra is léteznek másfajta tendenciák, például a rabbik a mai napig ragaszkodnak ahhoz, hogy a jeruzsálemi vallásos negyedekben a nők csak a busz hátsó részében ülhessenek le, betiltották, hogy nők jelenjenek meg a hirdetéseken és néhány nyilvános szertartáson sem vehetnek részt.

De a társadalmi jelentőségén túl szociális vonatkozása is van a szépségszalonok elterjedésének. Az is lehet, hogy azért ilyen népszerűek ezek a helyek, mert a nők egyszerűen csak ki akarnak szabadulni egy kicsit otthonról, a gyerekeik és a férjük mellől, és pusztán élvezni akarják más nők társaságát.

Forrás: forward.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp