Mandela és a zsidóság kapcsolata

Nelson Mandela az ellenállás megtestesítője volt és a modern történelem egyik legnagyobb hatású személyisége. Kérdés, milyen volt a viszonya a zsidósággal? Tíz adat Mandeláról és a zsidóságról.

Mandela
Mandela

1.      1950-ben, egy zsidó ügyvéd, Lazar Sidelsky könyvelői állást ajánlott Mandelának az apartheid tiltások ellenére.

2.      Mandela Sidelskynél dolgozott, és barátságot kötött egy zsidó könyvelővel Nat Bregmannal. Mandela szerint Bregman okos, kedves és figyelmes volt, aki teljesen „színvak” volt. Bregman volt Mandela első fehérbőrű barátja.

3.      1952-ben két zsidó férfival, Albie Sachs-szal és Percy Cohennel együtt tartóztatták le ellenzéki szervezkedés miatt.

4.      1952-es letartóztatása után törölni akarták a nevét az akkreditált ügyvédek listájáról, de két zsidó ügyvéd, Walter Pollack Q.C and William Aaronsohn sikeresen álltak ki a védelmében

5.      1956-ban árulással vádolták, védőügyvédjének köszönhetően megmenekült a haláltól. A zsidó ügyvédet Israel Maisels-nek hívták.

6.      Az 1960-as években Mandela folyamatosan bujkált a dél-afrikai hatóságok elől. Az egyik búvóhelye egy zsidó kommunista, Wolfie Kodesh háza volt.

7.      1963-ban egy zsidó ügyész, Percy Yutar segített abban, hogy Mandela és más ANC vezetők életfogytiglanit kapjanak halálbüntetés helyett.

8.      1985-ben a Black-Jewish Freedom Seder díjjal ismerte el Mandela és Natan Sharansky erőfeszítéseit

9.      27 éves börtönbüntetése alatt Irwin Colter egy kanadai zsidó nemzetközi emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd képviselte Mandelát, Sharanskyt és más bebörtönzött társaikat.

10.  1986-ban a B’nai B’rith nemzetközi zsidó szervezet elnöke, Gerald Kraft, felszólította a dél-afrikai elnököt, hogy bocsássa szabadon Mandelát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp