Szeretjük Mandelát – kiállítás a Trafalgar Square-en

Nelson Mandeláról szóló kiállítást állított össze még októberben nyolc zsidó képzőművész a londoni Dél Afrika Házban. Dr. Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi szerint Mandela világméretű tisztelete azt jelzi, hogy az emberek számára még mindig fontosak a hősök, és ez esélyt ad a humánum fennmaradására.

Dean Simon: The Last Supper
Dean Simon: The Last Supper

A zsidó kisvárosok ábrázolásáról híres Dean Simon számos művet készített már Mandeláról, de a Szeretjük Mandelát című kiállításon bemutatott alkotása elég ellentmondásos. A Leonardo da Vinci Utolsó Vacsorája ihlette fekete-fehér képen Mandela Jézusként jelenik meg más békepárti politikusokkal körülvéve.

Ezzel ellentétben Susan Woolf Mandela harcra buzdító ökölbe szorított kezét ábrázolja egy festményen. Woolf néhány évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy számára nagyon inspirálóak az olyan emberek, mint Mandela, akikben ennyi meggyőződés, hit és elkötelezettség van, és emellett még kedvesek, megbocsátóak és másokkal szemben elfogadóak is.

Susan Woolf Mandelas Sign
Susan Woolf Mandelas Sign

Lores Hodes a fát, mint metaforát használta Mandela ábrázolásakor. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „Afrika tájainak meghatározó eleme a baobab fa, amely minden élőlény fölé magasodik, csakúgy, mint Mandela, aki minden az igazságért és egyenlőségért harcoló ember lelkében ott lakik”.

Leana Woolf azokat a paradicsom, hagyma és chillipaprika földeket mutatja be, amelyeket Mandela ültetett a Robben Szigetén töltött börtönévei alatt.

A világhírű karikaturista Zapiro, azaz Jonathan Shapiro, akinek Izraellel kapcsolatos politikai karikatúráit sokan „kegyetlennek” tituláltak, már-már bibliai szereplővé avanzsálja Mandelát, amikor úgy mutatja be, mint aki kettéválasztotta a tengert.

Zapiro: Slipping halo
Zapiro: Slipping halo

Egy mási karikaturista, Len Sak olyan munkáit állította ki, amelyek a Mandela éra alatt jelentek meg a South African Daily című lapban 1990 és 1994 között.

Michael Meyersfeld fotós a Mandela hidat fényképezte le éjjel, annak a szimbólumaként, hogy Mandela képes volt kapcsolatot létrehozni oly sok széttartó, egymással szembemenő csoport között.

Michael Meyersfeld: Mandela Bridge
Michael Meyersfeld: Mandela Bridge

Eric Sher grafikus, akinek az édesapja jó barátja volt a poltikusnak, újraalkotta Mandela irodáit apja elbeszélései alapján.

A dél-afrikai főrabbi, Dr. Warren Goldstein gondolatai zárják a kiállítást. „Azokkal a társadalmakkal szemben, amelyek istenként imádják a földi javakat, Nelson Mandela mindig a lélek halhatatlan erejét fogja képviselni. Ő volt a reménysugár az apartheid sötét éveiben és reménysugár marad mindörökké. Nelson Mandela világméretű tisztelete azt jelzi, hogy az emberek számára még mindig fontosak a hősök, és ez esélyt ad a humánum fennmaradására.”

A Trafalgar Square-en látható kiállítás kurátora Natalie Knight és egy dél-afrikai üzletember, Alan Demby szponzorálta. Nelson Mandela 1918. július 18-án született és 2013. december 5-én, 95 éves korában hunyt el.

Forrás: akibic.hu + jewishnews.co.uk

további információk: http://www.welovemandela.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp