A South Park megoldotta a közel-keleti konfliktust

Egy hatalmas jeruzsálemi buliban egyesül a zsidó, a muszlim és a keresztény vallás, legalábbis a South Park Vörös tehén című epizódjában. Az új rész egyes izraeli orgánumok szerint elég botrányosra sikeredett, mások viszont inkább elgondolkodtatónak tartják.

A South Park egyik új epizódjában Eric Cartman vörösre mázol egy tehenet, hogy jó szokása szerint ezzel szívassa osztálytársait. A tréfa azonban elszabadul, és világméretű pánikot okoz, mivel a vörös tehén egy ősi prófécia szerint a világ végét jelenti. Az armageddon azonban elmarad, miután a szerencsétlen tehenet Jeruzsálemben feláldozzák, majd zsidók, muszlimok és keresztények egy nagyszabású Van Halen koncerten egyesülnek. Ezzel aztán bekövetkezik a várva várt béke a Közel-Keleten, és Izrael lesz a legvidámabb hely a világon, egy kis időre legalábbis.

Izraelben elég ellentmondásos volt a Vörös tehén című rész fogadtatása. A Walla nevű izraeli hírportál szerint például ez a rész kimondottan botrányosra sikerült, igaz, azt már nem tudták megindokolni, hogy miért is gondolják így. A kommentelők többsége viszont úgy látja, hogy az epizódban egyáltalán semmilyen botrányos nincsen, viszont igencsak jól bemutatja a közel-keleti konfliktus abszurditását.

A vörös tehén amúgy valóban említve van a Tórában és a Misnában is, mint egy megtisztulási szertartáshoz szükséges áldozati állat. Ezek szerint a vörös tehenet rituálisan levágták, majd a tetemét cédrusfával, gyapjúval meg valami izsóp nevű növénnyel együtt elégették, az utánuk megmaradt hamvakat pedig tiszta vízhez keverték. Ez lett a tisztítóvíz. Az viszont már más kérdés, hogy vörös tehén egyáltalán nem létezik, így valószínűleg egy ma már barnának nevezett színárnyalatot hívtak vörösnek akkoriban.

http://www.youtube.com/watch?v=5HHsz-40yrE

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp