Közel 2100 éves épületet találtak Jeruzsálemben

Először találtak Hasmóneus-kori épületmaradványokat Jeruzsálemben. A leletek segítenek kitölteni az ókori város történetének egy hiányzó fejezetét.

Az ásatások
Az ásatások

A romokat a Jeruzsálem legrégebbi negyedének számító Dávid városában lévő Givati parkolóhelynél folytatott ásatások során tárták fel. A több éve zajló munkálatok során már számos lenyűgöző lelet került a felszínre, többek közt egy Második Templom korabeli épület és a bizánci időkből származó kincsek. A közelmúltban pedig egy 1700 éves átoktáblát fedeztek fel egy római kori palota romjai közt.

A Hasmóneus-dinasztiát Makkabeus Simon alapította i.e. 140-ben. A dinasztia uralkodott Júdea felett egészen i.e. 37-ig, Nagy Heródes hatalomra kerüléséig.

A Jeruzsálem különböző részein feltárt erődítménymaradványoktól, illetve edényektől és egyéb kisebb leletektől eltekintve, a Hasmóneus-kori városnak eddig egyetlen épületét sem tárták fel, a mostani felfedezés segít kitölteni a város történetének egy hiányzó fejezetét.

A régészek szerint a Iosephus munkáiban fellelhető történelmi feljegyzésekből már jól ismert Hasmóneus-kori város most egy csapásra kézzel fogható alakot öltött. Iosephus Flavius zsidó történetíró és hadvezér munkái az ókorkutatás legfontosabb forrásai közé tartoznak. Nevéhez fűződnek többek között az 1. századból származó A zsidó háború és A zsidók története című írások.

A Hasmóneus-kori épület, a maga lenyűgöző szerkezetével, csupán az elmúlt hónapokban került a felszínre. Az építmény négy méter magas és több mint egy méter vastag mészkőfalaival 64 négyzetméteren terül el. Az épület belsejében edényeket és pénzérméket találtak a szakemberek, akik az utóbbiak segítségével tudták azonosítani a lelet pontos korát.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp