Hanukatalizátor díj 2013 – megvannak a nyertesek

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az elismerésre olyan szervezeteket és egyéneket lehetett jelölni, akik kiemelkedően segítették idén az élő és aktív zsidó közösség önszerveződését. 2013 Superjew-ja egyéni kategóriában Nagy János Ádám, a szervezetek közül a Kibuci Bucik temetőfelújító tábor kapta a legtöbb szavazatot.

A Mindenki Hanukája rendezvény keretében idén is átadásra került Hanukatalizátor Díj két kategóriában a közösség szavazatai alapján.

A Bálint Ház oldalán közzétett ismertető szerint „a díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja, és szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért.”

Nagy János Ádám
Nagy János Ádám

A díjra két kategóriában lehetett jelölni. Az egyéni kezdeményezések közül idén Nagy János Ádám kapta a legtöbb szavazatot.

Nagy János Ádám vállalkozó, aki az idén, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) megkezdett, könyvtár megújítási munkálatok hátterében áll. Az általa megkezdett és remélhetőleg a jövőben megvalósuló munka, egy olyan szilárd forrás- és tudásanyagot fog hetven év után újra, mindenki számára elérhetővé tenni, ami alapja lehet, egy pozitív, nem a holokauszton alapuló, zsidó identitás tudásbeli megalapozásának. (A vele készült interjú jövő héten lesz olvasható a Kibicen.)

A szervezeti innovációk kategóriában a Kibuci Bucik, temetőfelújító tábor nyerte el a díjat.

Kibuci Bucik
Kibuci Bucik

A Kibuci Bucik táborának ideje alatt a diákok együtt élnek egy vidéki településen, és ismerkednek a zsidó tradíciókkal, a zsidó történelemmel. Rendbe teszik a falu elhagyatottan álló zsidó temetőjét. Pénteken az esti szombatfogadásra készülnek, ünnepi vacsorát főznek. A falu lakóival beszélgetnek az egykor itt élt zsidó közösségről és a falu mai életéről, fotóznak, interjúkat készítenek. Táboroznak, közösséget építenek, tesznek a faluért, a zsidóságért.

A díjazottakról november 27. és december 3. kedd között lehetett szavazni. A díjátadó eseményre december 4-én került sor a Bálint Ház nagytermében. Az eseményen az Itt és Most Társulat improvizált zsidó közösség témában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp