“Próbálunk megállni a nagy rohanásban”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Bíró Eszter színész- és énekesnő hatéves koráig karácsonyfával ünnepelt, de Győrben, a nagyszülei hanukát tartottak. Életében ma is megvan ez a „kettősség” a férje révén.

Bíró Eszter
Bíró Eszter

„Győrben élő nagypapámék nagyon vallásosak voltak, minden zsidó ünnepet tartottak. Nálunk, otthon viszont karácsonykor feldíszített fenyőfa állt. Aztán amikor hatéves korom körül a szüleim elvittek a Bethlen téri gyermekkórusba és a vasárnapi Talmud Tórára, én magam kértem anyukáméktól, hogy inkább hanukát ünnepeljünk. A szüleim és a bátyám is támogatták ezt, sőt tőlem tanulták meg az ünnepekhez kapcsolódó szokásokat. A húgom pedig már ebbe született bele.

Férjem, Födő Sándor zenész a hanukát és a karácsonyt is tartja, az utóbbit a szüleinél, úgyhogy a gyerekek az apai nagyszülőknél karácsonyfát is látnak. Hanukakor gyertyát gyújtunk és minden nap ajándékozunk egymásnak valamit. Különleges időszak ez, próbálunk megállni a nagy rohanásban és együtt lenni.

A gyertyagyújtáskor eszembe jutnak a nagyszüleim és azok az évek is, amikor New Yorkban tanultam, egyedül éltem család nélkül. Akkor is meggyújtottam a gyertyákat. Az áldást általában én mondom, de nincs szabály: van, hogy együtt mondjuk mind, van, hogy az egyik gyerek, ahogy épp alakul. A kisfiam és a kislányom is ismeri a zsidó ünnepeket, fontos részei az életüknek.”

Födő Sándor és Bíró Eszter
Födő Sándor és Bíró Eszter
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp