“Próbálunk megállni a nagy rohanásban”

Bíró Eszter színész- és énekesnő hatéves koráig karácsonyfával ünnepelt, de Győrben, a nagyszülei hanukát tartottak. Életében ma is megvan ez a „kettősség” a férje révén.

Bíró Eszter
Bíró Eszter

„Győrben élő nagypapámék nagyon vallásosak voltak, minden zsidó ünnepet tartottak. Nálunk, otthon viszont karácsonykor feldíszített fenyőfa állt. Aztán amikor hatéves korom körül a szüleim elvittek a Bethlen téri gyermekkórusba és a vasárnapi Talmud Tórára, én magam kértem anyukáméktól, hogy inkább hanukát ünnepeljünk. A szüleim és a bátyám is támogatták ezt, sőt tőlem tanulták meg az ünnepekhez kapcsolódó szokásokat. A húgom pedig már ebbe született bele.

Férjem, Födő Sándor zenész a hanukát és a karácsonyt is tartja, az utóbbit a szüleinél, úgyhogy a gyerekek az apai nagyszülőknél karácsonyfát is látnak. Hanukakor gyertyát gyújtunk és minden nap ajándékozunk egymásnak valamit. Különleges időszak ez, próbálunk megállni a nagy rohanásban és együtt lenni.

A gyertyagyújtáskor eszembe jutnak a nagyszüleim és azok az évek is, amikor New Yorkban tanultam, egyedül éltem család nélkül. Akkor is meggyújtottam a gyertyákat. Az áldást általában én mondom, de nincs szabály: van, hogy együtt mondjuk mind, van, hogy az egyik gyerek, ahogy épp alakul. A kisfiam és a kislányom is ismeri a zsidó ünnepeket, fontos részei az életüknek.”

Födő Sándor és Bíró Eszter
Födő Sándor és Bíró Eszter
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp