Mintha a tradíció életben tartaná saját magát…

Hogy mit jelent számomra a Hanuka? Írhatnék valami nagyon mélyet és spirituálisat. Nem volna hiteles. Miért? Azért, mert amikor még kisiskolás voltam, és vallásórán Istenről tanultunk, azt mondták, az Isten mindent áthat, mindenben, mindenkor ott van. Ebben máig hiszek, és abban is, hogy minden nap mély és spirituális, e tekintetben nincs különbség. Diana Pandzarisz énekesnő írása.

Diana Pandzarisz
Diana Pandzarisz

Mégis, akkor mi olyan különleges számomra a Hanukában? Ismét iskolás éveimhez nyúlnék vissza, ugyanis akkor kezdett kibontakozni történetem. Énekesnőként fontos feladatomnak tartom a tradicionális, ősi zsidó dalok őrzését és továbbörökítését, mert szerintem ezek a dalok gyönyörűek, és ezért nem szabad, hogy elfeledkezzünk róluk. Nos, amikor iskolás voltam, már sok ilyen dalt ismertem, és a hanukai ünnepségek remek alkalmat nyújtottak eléneklésükre. A Hanuka ugyanis olyan ünnep, mely sokakat mozgósít és tömörít egy helyre, a zsinagógák megtelnek, és az énekek felcsendülnek. Ahogy teltek az évek, egyre több zsinagóga hívott meg hanukai ünnepségeikre, hogy énekeljek zsidó dalokat. A vérünk is felpezsdült. Idősek és fiatalok ragyogó tekintettel énekeltek és tapsoltak velem együtt, és éltük át közösen az öröm hátborzongatóan szép élményét. Ezek az alkalmak láthatatlan módon missziót hordoztak. Egészen a kezdetekig visszanyúlva, minden abba az irányba mutatott, ahol most tartok. A hagyomány eszközzé tett engem, az örökítés eszközévé. Már az óvodában megtanultam a legegyszerűbb héber dalocskákat, majd az iskolai kórussal énekeltünk a hanukai rendezvényeken, kicsivel később pedig már szólóban. Eljött a pillanat, amikor a dalokat csokorba szedhettem és megjelenhetett a zsidó dalokból álló Dina nagylemez, és nemrég pedig a MÜPA is felkért, hogy lépjek fel a januári Népzene Ünnepén. Mindez azt jelzi, hogy számomra a Hanuka mindig maga volt a lehetőség. A Hanuka hozta az új inspirációkat, a Hanuka segített hozzá, hogy mindez megtörténhessen, mintha a tradíció életben tartaná saját magát.

A Hanuka szerintem az Igazság győzelméről, ennek csodájáról szól. És ha az a szépség, mely az ősi zsidó zenében lakozik képes eljutni az emberek szívéhez, az számomra az Igazság győzelme, és maga a csoda.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp