Elhunyt Arik Einstein, az izraeli rock legendás „keresztapja”

Meghalt Arik Einstein, az izraeli rock legendás alapító atyja, az ország legnépszerűbb énekese kedd éjjel 74 éves korában. Arik volt a legnagyobb, fogalmazott Netanjahu miniszterelnök a művészről, akinek művein generációk nőttek fel.

Arik Einstein
Arik Einstein

Szerdán a helyi lapok címoldalán szerepelt a gyászhír, a rádió és televíziócsatornák rendkívüli műsoraiban egész nap Arik Einsteinre emlékeztek. A művész kedden váratlanul összeesett otthonában, és a kihívott mentők, majd a kórházban az érsebészek már nem tudták megmenteni.

Már éjszaka barátok és rajongók tucatjai virrasztottak a kórháznál, majd otthonához is tömegek zarándokoltak, háza előtt örökmécseseket gyújtottak a gyászolók. Benjámin Netanjahu miniszterelnök közleményben fejezete ki bánatát, amelyben az ország hangjának nevezte Einsteint. „Arik volt a legnagyobb, mind az ő dalain nőttünk fel” – fogalmazott.

Simon Peresz államelnök is gyászbeszédben emlékezett meg a zenészről, „egyaránt tűzbe hozta a mi első generációnkat és a fiatalabbakat” – mondta a kilencven esztendős államfő.

A 44 zenei albumot jegyző zenész és színész 1939-ben Tel Avivban született. Első szólólemezét 1960-ban jelentette meg, miközben filmekben és színházban is játszott. A hatvanas évek végétől az izraeli rock meghatározó személyisége lett, de sokoldalú művészként nem adta fel a színészetet sem.

A hetvenes években barátjával, Uri Zohárral ma már klasszikusnak számító szatírikus filmeket és paródiákat is készített. A produkciók nyíltan síkra szálltak a béke ügye mellett és kifigurázták az izraeli társadalom visszásságait.

Einstein számos zenésszel dolgozott: szinte minden fontosabb izraeli előadóművésszel volt közös zeneszáma. Sziporkázó humoráról, szerénységéről és visszahúzódó természetéről volt ismert. A nyolcvanas évek elején történt súlyos autóbalesete óta alig hagyta el otthonát, nagyon ritkán vállalt nyilvános fellépéseket.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp