“A zsidentitásom ide-oda szlalomozott gyerekkoromban”

“Édesapám fékezett habzással járt el a templomba. Vallás és liturgia terén mély tudatlanságban éltem az eddigi 67 évemet. Hiába tudtam már kisgyerekkoromban, hogy van pészah, purim, jom kipur stb., azt kérdeztem: nekünk miért nincs karácsonyfánk? Erre a szüleim azt mondták: tűzvédelmi okok miatt.” Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész.

Székhelyi József
Székhelyi József

„Egy őszinte vallomással kell kezdenem: nem kaptam vallásos nevelést, a zsidentitásom ide-oda szlalomozott gyerekkoromban. Amíg a nagymama élt, addig volt egy rituális tisztelet az ünnepek felé. Például a péntek esti gyertyagyújtást nem halasztotta el, a nagyobb zsidó ünnepeken pedig az egész család összegyűlt. Édesapám fékezett habzással járt el a templomba, néhányszor ugyan vele mentem, de megijedtem a sok idős embertől. Nem volt ott velem egykorú. Így vallás és liturgia terén mély tudatlanságban éltem az eddigi 67 évemet. Hiába tudtam már kisgyerekkoromban, hogy van pészah, purim, jom kipur stb., azt kérdeztem: nekünk miért nincs karácsonyfánk? Erre a szüleim azt mondták: tűzvédelmi okok miatt, nem biztonságos a gyertyával díszített fa. A tüzet valahogy nem szerette a család…

A hanukarácsonyi polémia fő fejezete a nagymama halála után a Hunyadi téri piacon játszódott. Édesanyám vett ott egy 50 cm-es fenyőfát, hazacipeltük, és én véletlenül egy gyertyával felgyújtottam az egészet. A nyoma az égett asztalon a mai napig megvan. Így beláttam, hogy a szüleimnek igaza volt, és nem ragaszkodtam többet a karácsonyfához. Legközelebb a zsidó-keresztény kultúra vegyes gyökeréből származó Fruzsi lányom kérésére láttam otthon fenyőfát, még a múlt évezredben. A hanuka örömünnepét két nagyfiamtól és rabbi barátaimtól ismerem. Van egy jiddis kifejezés: amhoorec, azaz tudatlan, ártatlan. Ez vagyok én, s már ilyen is maradok, de jól van ez így. Fontos állomás, és igen megtisztelő volt, hogy tavaly meghívtak engem, az avatatlant a Nyugati térre, hogy gyújtsam meg az egyik hanuka gyertyát. Sokat jelentett.

A Székhelyi család
A Székhelyi család

Számomra az az üzenete a hanukának és a karácsonynak is, hogy a két kultúrának közel kell kerülnie egymáshoz. Nem véletlen a zsidó Jézus szerepe a keresztény világban és számos ünnep időbeli egybeesése. 2013 üzenete ugyanaz, mint az 5774-es évé: abba kell hagyni a gyűlölködést. Ezek mind távol állnak az igazi kereszténységtől. Jézus, a felszabadító szellem, az ideális liberális tanításain keresztül örömet adott és példát arra, hogy túl kell élni a szörnyűségeket. Az élet szeretete a menedék. Azért gyújtok gyertyát, hogy megvilágítsuk a szívünket és az elménket.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp